clavellina

clavellina f

1.
BOT/JARD clavell.

2.
ZOOL [Anthedon mediterranea, família dels antedònids, ordre dels comatúlides] Equinoderms equinoïdeus que tenen el cos amb forma de calze i 10 braços disposats radialment al seu entorn; aquestos braços poden arribar a fer 20 cm, són formats per plaques (ossicles) i presenten lateralment una sèrie de prolongacions anomenades pínnules, formades també per ossicles. Amb els braços i les pínnules, movent-les de manera alternativa, l’animal pot nedar, si bé sol trobar-se fixat a les roques i als alguers de posidònies dels fons que van dels 10 als 40 m de profunditat.

Viuen amb la cara oral dirigida cap amunt i l’aboral fixada al substrat mitjançant uns cirrus tentaculars formats també per artells i acabats amb una ungla. Al centre de la cara oral es troba la boca, i a ella van a parar els cinc solcs ambulacrals provinents dels braços; l’anus es troba també a la cara oral, en un interradi, a l’extrem d’una papil·la cònica. Són micròfags, i posen els braços perpendiculars a la direcció dels corrents i amb ajuda de les pínnules filtren l’aigua i retenen les partícules nutritives.

Tenen els sexes separats; no hi ha dimorfisme sexual. La fecundació és externa i transporten els ous aferrats a les pínnules fins a l’eclosió. El desenvolupament embrionari és indirecte amb fase larvària.

El color del cos és variable: bru, taronja, groc, vermell, etc. La clavellina també és anomenada lliri de mar. [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments