clau

clau m

1.
CULT POP Barreta de ferro o d’altra matèria sòlida, de llargària i de gruix variables, punxeguda d’un extrem i amb una cabota a l’altre, que, feta entrar a colps de martell, serveix per unir dues peces, per penjar-hi alguna cosa o per a fins ornamentals ( punta, punxa).

1 claus d’embarrar o claus de llenxa Claus llargs, prims i quadrats que serveixen per clavar els travessers o barres, els galfons i les corretges de les portes ( porta).

2 clau esteperol Nom d’un clau petit i de cabota plana, ampla i rodona, que els pagesos es posen a les soles de les espardenyes.

3 clau de jou Clau de ganxo que serveix per aguantar l’eixanguer del jou .

4 clau de mantí Clau molt llarg i de cabota també llarga, en forma de T, que serveix per unir el mantí amb la cameta de l’arada .

5 clau de pla Clau que sol tenir devers 15 cm de llargària i serveix per clavar les taules que formen el pla d’un vaixell de fusta.

2.
CULT POP clau de matancer Estri de ferro en forma de ganxo amb mànec de fusta que es fa servir en les matances del porc per subjectar l’animal per la furga en el moment de donar-li mort ( matances).

3.
NÀUT Peça de ferro amb què hom subjecta el pal d’una embarcació menor al banc d’arborar o al senó de proa.

4. NÀUT clau de l’arboradura Nom que hom dóna al bauprès perquè s’hi fan fermes les eixàrcies més importants d’un veler.

5. NÀUT clau del bauprès Peça de fusta molt gruixada, introduïda als espetllons, amb un buit al mig, on s’endinsa l’extrem inferior del bauprès, que serveix de lligam amb la proa.

6. NÀUT peça de clau En els vaixells de fusta, peça que, fixada de proa a popa sobre les llates ( llata) o baus, més gruixada que la resta de taules i foradada per donar sortida als escalemots (escalemot ), forma les parts laterals de la coberta i uneix aquesta amb el folre exterior ( serreta). En els vaixells metàl·lics, sèrie de planxes o angles d’acer que, de proa a popa i per totes dues bandes, uneix els caps dels baus amb les quadernes. [APC]

7. DIAL Pagament considerat exagerat, preu excessiu que es demana o es paga per adquirir alguna cosa.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments