ciliats

ciliats m pl ZOOL Grup de protozous caracteritzat per presentar cilis (una espècie de pèls que utilitzen per moure’s) en alguna fase del seu desenvolupament. Els gèneres Carchesium, Epistylis, Glosatella i Apiosoma se solen trobar freqüentment a les brànquies dels peixos.

Pel que fa als éssers humans, només una espècie té rellevància parasitària: Balantidium coli. Aquesta espècie viu com a comensal a l’intestí gruixut del porc, p ex, i es reprodueix vegetativament per partició transversal. Es transmet per quistos a través dels fems. Determinades professions, com la de carnisser o ramader, es consideren d’alt risc.

1 ciliats de vida lliure En l’aigua dolça, en les masses de molses i a la mar, viu un gran nombre de ciliats i amb una gran diversitat d’espècies, de més importància que les paràsites. Les formes de vida lliure s’alimenten de bacteris, flagel·lats, algues, altres ciliats, rotífers, grànuls de midó, gotes de greix, etc., i tenen un paper important en els processos de mineralització en el medi aquàtic.

Els ciliats són els éssers unicel·lulars amb major nivell d’organització. La dotació originària de cilis d’aquestos animals és un revestiment total dels mateixos cilis al voltant de tot el cos cel·lular. Les bandes natatòries i les sedes tàctils són el resultat d’una reducció parcial del revestiment dels cilis. Les membranes ondulants, les membranel·les de la zona adoral i els cirrus es produeixen quan grups sencers de cilis són transformats en unitats funcionals. Les triquites o toxocistes, del subordre dels gimnostomats, contenen en uns tubs un filament tòxic, a vegades evaginable i d’altres allargable telescòpicament. Els gèneres Colpidium i Tetrahymena tenen uns sacs de mucocistos que emeten una mucositat protectora.

Els ciliats més coneguts són els dels gèneres Paramaecium, Vorticella i Didinium. [MRM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments