cenurosi

cenurosi f VETER Malaltia produïda pel platihelmint Coenurus cerebralis. El primer estadi d’aquesta malaltia produeix símptomes de meningoencefalitis aguda només en el 20%, aproximadament, dels animals contagiats, que més tard patiran la cenurosi als 10-14 dies aproximadament, del contagi com a conseqüència de la migració de les larves a través del cervell.

Els símptomes d’irritació que es manifesten per aquesta causa duren fins a 10 dies i es caracteritzen per estats de depressió i d’excitació alternants. Els animals se separen del ramat i mostren a vegades moviments feixucs o descoordinats i trastorns en la prensió dels aliments. En els casos greus, s’observa un intens embotament sensorial, sensibilitat a la pressió al cap, mirada furibunda, baveig, carrisqueig de dents, moviments bruscos, corregudes sobtades, ensopegades i contraccions. Un 5% dels animals malalts en fase aguda mor entre els 2 i 8 dies. En el segon estadi, es poden presentar els mateixos símptomes, però menys evidents. En el tercer estadi, les ovelles comencen a tenir trastorns de consciència, fan moviments feixucs, donen senyals de mareig amb marxa vacil·lant, pateixen atacs epileptoides i queden cegues. Són molt comuns els moviments circulars. En aquestos moviments, generalment el cercle es va fent més i més petit fins que es produeix la caiguda.

La presència de la malaltia i la gravetat dels símptomes, a part de per la intensitat de la infestació, són fonamentalment determinades per l’edat de l’animal, que a prop dels sis mesos és especialment sensible, i mor en quantitats relativament grosses poc després del contagi en el primer estadi.

Aquesta malaltia també afecta la vaca i el conill. El seu portador sol ser el ca, que du al seu intestí les proglotis del paràsit, que allibera amb els seus excrements. Aquestes proglotis abandonen activament els excrements i arriben a les plantes o a l’aigua, on el ramat que pastura en pot ingerir els ous. És convenient el sacrifici de l’animal als primers símptomes i mai no s’han de donar als cans, per menjar, la carn o les vísceres crues de l’animal sacrificat. [MRM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments