cel·la

cel·la f

1 ENTOM Àrea de l’ala dels insectes voltada d’un cert nombre de venes. Una cel·la és tancada si és completament voltada de venes, mentre que si és parcialment limitada per la vora de l’ala es diu que és oberta.

2 APIC Les cel·les, també anomenades alvèols, són cavitats de cera que construïdes unes vora les altres en gran nombre constitueixen la bresca. En elles es dipositen els ous, la mel i el pol·len. Es classifiquen en cel·les reials, d’obreres i d’abegots.

Les cel·les reials són grans i es diferencien de les altres per la seua forma; es troben separades de la resta i serveixen per allotjar futures reines. Interiorment, les cel·les reials són llises i cilíndriques, tenen una grandària de 7,2 per 8,2 mm en el fons i una llargària variable entre els 20 i els 25 mm. Si la cel·la reial té l’àpex operculat vol dir que la reina ha sortit amb vida; si la cel·la apareix rompuda lateralment pot ser senyal que la reina ha estat morta.

Les cel·les de les obreres són les més nombroses i més petites, normalment de secció hexagonal uniforme. El seu opercle no sobresurt. Tenen una superfície de 26,19 mm2 i una fondària d’entre 11 i 13 mm. L’amplària és de 5,2-5,5 mm. En aquest tipus de cel·la es dipositen les reserves. Cada cel·la pot contenir 370 mg de mel.

Les cel·les dels abegots són més grans que les de les obreres, amb una amplària de 7 mm i una fondària de 12-13 mm. Generalment, les cel·les dels abegots es troben a les vores de les bresques. [MRM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments