carro

carro  m CULT POP

1.
Vehicle per transportar càrrega, consistent generalment en un tauler de fusta amb baranes a dreta i esquerra, o sense, muntat sobre un eix o fusell de ferro horitzontal amb dues rodes, proveït de dues vares entre les quals va enganxat el cavall, el mul o la bèstia que l’estira. Serveix per al transport de persones i principalment de coses feixugues o voluminoses. A les Pitiüses, a les cases importants hi solia haver fins a quatre carros: el de baranes, el de calaix, el de molls i el catrí o cabriol. Normalment, hom feia servir un sol fusell per als carros de baranes i de calaix.

2. carro de baranes. És un carro format d’una superfície horitzontal —l’encordat— amb baranes a banda i banda. Solia usar-se per al transport de persones, però sobretot d’hortalisses diverses, palla, llenya, etc. Era el carro d’ús diari.

3. carro de calaix. És un carro que en lloc de tenir baranes és tancat pels quatre costats, de manera que té forma de calaix. S’usava per portar-hi fems, patates, arena i materials de construcció diversos, etc.

4. carro o carretó de molls. Es tracta d’un carro més elegant que els altres, que solia usar-se per al transport de persones. Era amb aquest carro que se solia anar a missa o a la ciutat.

5. carro catrí. És un carro de molls, però encara més petit i només hi caben dues persones. També rep el nom de cabriol .


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments