bruixeria

bruixeria  f CULT POP/HIST Suposat poder malèfic que pot exercir aquell que té pactes amb el diable. Si bé els seus orígens són molt confosos, la bruixeria és considerada com a heretgia que conspira contra la cristiandat a partir del s XIII.

Els poders dels quals s’acusa a les persones que exerceixen la bruixeria són molt diversos: poder volar, emprant ungüents fabricats per elles mateixes; embruixar o matar persones; provocar determinades malalties; malmetre les collites; reunir-se a la nit amb altres per invocar el dimoni, etc.

Aquells que es dedicaven a la bruixeria eren majoritàriament dones. Des del començament del s XVII hi haurà a tota Europa una forta onada repressiva, amb una caça de bruixes que, p ex, a Catalunya causarà més de 400 morts.

Pel que fa a les Pitiüses els casos de bruixeria passaven a mans del tribunal del Sant Ofici ( Inquisició), i la seua publicació per part de Joan Marí Cardona ens ha permès conèixer alguns d’aquests casos. De principi s’ha de dir que no hi ha una caça de bruixes en el sentit estricte de la paraula, i que la majoria de casos són per fets menors, com la possessió de productes d’aspecte sospitós, oracions per aconseguir veure algú que està lluny, o aconseguir els favors de la persona estimada, etc.

De tota manera, n’hi ha alguns de relativament importants, com el d’Isabet Sala, del quartó de Portmany, acusada el 1642 de bruixeries, fins i tot pel seu propi marit. També provocà un cert enrenou el procés contra el sicilià Sebastià Belloto, que deia que tenia poders per trobar tresors, a base d’encanteris. El 1698 va ser investigada Margarida Rosa Mas, acusada d’haver après les males arts a Mallorca, amb una bruixa anomenada na Tortuga, si bé finalment no se li provà res. Cas també curiós és un del 1741, quan uns soldats volien fugir d’Eivissa amb l’ajut del dimoni i d’una persona entesa en màgia negra.

Potser el més curiós de tots els casos conservats és un del 1744, quan un home va ser denunciat per voler comprar fameliars , que ell deia que li servirien per tenir més forces i així poder lluitar contra els que feien befa d’ell. El 1775 hi hagué un home que digué que havia vist, a la Marina, una nit de tempesta, una reunió de bruixes, i que es quedà bocabadat en veure qui eren aquestes, però no en va donar més informació.

Com es pot veure, sempre es tracta de casos menors. On sí que tengué importància la bruixeria va ser dins les nostres tradicions populars, tal com ens ho demostren les rondalles , on és freqüent de trobar-ne algunes relacionades directament amb aquest tema. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments