brodat

brodat  m

1.
Dibuix fet sobre una tela a passades d’agulla. Hi ha diverses classes de brodats: de punt canari, de cadeneta, etc.

En altre temps una de les feines que hom permetia a les dones per guanyar un poc de diners per a les seues despeses era brodar per a altra gent o fer comissió. Generalment es feia a hores perdudes, quan s’havia acabat de fer la feina del camp i de la casa. També hi havia les brodadores de professió, que eren al·lotes jóvens que a ca seua brodaven per a altra gent com a mitjà de guanyar-se la vida.

Fer comissió era una forma de treballar molt estesa a la pagesia: una senyora de Vila, o també d’un poble, repartia per les cases pageses uns mocadors que s’havien de brodar o se’ls hi havien de fer les vores, i els hi pagaven a tant la peça; fer aquesta feina per encàrrec era conegut amb el nom de fer comissió.

Més tard, devers l’any 1965, amb la creació de la moda Adlib es va començar a estendre una altra classe de brodats i les feines es feien per encàrrec de les noves botigues de roba.

2. m i adj fig Dibuix gravat sobre un tambor o una flaüta o sobre qualsevol fusta. Parlar d’una caixa molt brodada vol dir que està molt gravada amb motius normalment geomètrics. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments