botifarra

botifarra  f
1. ZOOL Nom amb què són conegudes popularment diverses espècies d’equinoderms de la classe dels holoturioïdeus. Les més conegudes pertanyen al gènere Holothuria.

L’espècie Holothuria forskali, de la família dels holotúrids i de l’ordre dels aspidoquiròtides, pot arribar als 25 cm de longitud. A un extrem s’obre la boca, envoltada de deu tentacles curts en forma d’escut, i a l’altre extrem s’obre l’anus. La pell és gruixada i tova, fàcilment deformable, i té al seu interior l’esquelet, format per petites peces calcàries, els esclerits. El dors és convex i té set fileres de papil·les còniques; el ventre és pla amb tres fileres de peus ambulacrals, els de la filera central més llargs que els altres. El color del cos és quasi negre, a vegades verdós amb els peus ambulacrals i les puntes de les papil·les de color blanc amb l’extrem negre; el ventre és groguenc.

Viu als fons arenosos i fangosos així com a les praderies de posidònies, i també sobre les roques. S’alimenten de la matèria orgànica que conté el sediment que ingereixen i el material no digerit, principalment inorgànic, és expulsat per l’anus en forma d’un cordonet d’excrement molt característic. Quan són molestades, expulsen els òrgans de Cuvier, que són uns filaments blancs i viscosos. Els pescadors les fan servir com a esca. També rep els noms de botifarra bamba o morena bamba.

Més gran és l’espècie Holothuria tubulosa, botifarra o morena mansa, que pot arribar als 30 cm, de color bru intens o castany violeta pel dors i més clar per sota. El dors presenta files irregulars de tubercles i papil·les del mateix color. No té òrgans de Cuvier. És menys freqüent que l’anterior i, com ella, pot arribar als 100 m de fondària.

Fins als 30 m viu l’Holothuria polii, més rara, amb la pell de color negre vellutat, bru pel ventre, i amb les papil·les dorsals blanques. [SRT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments