bitxo

bitxo  m BOT El bitxo o bitxet és el fruit picant dels cultius d’una classe de pebrerera (Capsicum annuum), també anomenada bitxetera.

Aquest nom genèric inclou diverses varietats de pebreres picants: la varietat acuminatum, de fruits allargats, acabats en punta, picants i de més de 9 cm de longitud (caiena, etc.); la varietat conoides, de fruits erectes, cònics, molt picants i d’uns 7 cm de longitud, per exemple la llengüeta de pardal, que ha estat tradicionalment cultivada a les Pitiüses; la varietat cerasiforme, de fruits globosos de color vermell intens o groc, de carn ferma, molt picant, d’1’2 a 2’5 cm de diàmetre; la varietat coneguda com cirereta o cireta, cultivada a les illes, pertany a aquest tipus.

Totes elles presenten un alt contengut en capsaïcina, que els dóna el sabor picant.

Són molt cultivades a Amèrica del Sud (Xile, ají) i a l’Índia, on formen part de la gastronomia tradicional. A les Pitiüses, es cultiven a petita escala als horts i jardins, per al consum particular.

Es planten a la primavera, i es recullen al final de l’estiu; tanmateix el conreu de la varietat cirereta es pot continuar durant la resta de l’any.

Quan els bitxos són secs es conserven penjats i seran consumits com a condiment, secs o en pols. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments