batle quartoner

batle quartoner HIST Oficial reial.

N’hi havia cinc en total, un per cada quartó i un altre pel pla de Vila . Duia com a distintiu bastó reial, i estava sotmès a la jurisdicció o al fur del rei i al poder del governador , al qual havia de traslladar les denúncies o els delictes de què tengués notícia.

Havia de fer respectar la justícia al seu quartó, perseguir els delinqüents i dur-los personalment davant la cort i el jutge. Així mateix, havia de vigilar els guardes, talaiers i escoltes i comprovar si complien amb les obligacions del seu ofici.

En l’exercici del càrrec, podia registrar les cases sempre que ho cregués convenient. Duia, a més a més, el control del bestiar, és a dir, havia de denunciar els robatoris d’animals, vigilar que s’escorxassin adequadament, denunciar el consum de carn robada i atorgar llicència per a la venda de pells, funcions totes establertes a les Ordinacions de 1663, sense cap variació a les de 1686 i reconfirmades a les de 1751.

El sistema d’elecció del batle quartoner era per insaculació: de dins una bossa es treien tres noms i el governador en triava un. [FTR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments