barrinol

barrinol m

1 DIAL/ENTOM Nom que s’aplica principalment als insectes del gènere Bombus, de la família dels àpids, superfamília dels apoïdeus, subordre dels apòcrids aculeats i ordre dels himenòpters. Comprèn les espècies Bombus cognatum, Bombus agrorum, Bombus lapidarius i Bombus hortorum.

Per extensió, aquest nom també se sol donar a d’altres insectes, que en volar fan un brogit característic, com els barrinols pròpiament dits; aquests altres insectes són alguns coleòpters escarabèids, i alguns lepidòpters esfíngids. Els Bombus sp. són insectes de grandària mitjana, amb el cos cobert de pèls de colors negre, groc, vermell o blanc.

Com molts himenòpters apoïdeus, els barrinols són insectes pol·linitzadors: transporten el pol·len, ja amassat, a les corbícules, una mena de cistelles situades a les tíbies posteriors.

Aquests insectes viuen en societats anuals monogíniques (dirigides per una femella), i generalment nidifiquen a terra, llevat del Bombus lapidarius, que ho fa entre les pedres. [NTR/MRM]

2 JOCS És un joc de tres, dos que reben i un que pega. El d’enmig és el barrinol. Porta barret, capell o gorra, i es posa dret i eixancat. Els altres dos es posen al seu costat, tocant-se amb els peus, que cap d’ells no podrà moure. El barrinol va pegant esclafits als dos del costat, un per un, damunt la mà que tenen girada a la galta, protegint-se-la (cadascun es protegeix amb la mà del costat contrari a aquell on hi ha el barrinol). Els del costat, a la vegada que paren els colps del barrinol, li van pegant manotades, amb la intenció de tombar-li el barret, però només ho poden fer amb el braç lliure, no amb el que es protegeixen la cara. El primer que tomba el capell al barrinol passa a jugar aquest rol (de rebre, a pegar). El barrinol imita aquest insecte amb les dues mans closes davant la boca, fent un so semblant al d’una trompeta. Es mou cap amunt, cap avall i cap als costats, sempre molt de pressa, pegant amb sorpresa als seus oponents. El millor barrinol és el que sap aguantar més temps sense que li tombin la gorra.

És un joc molt agressiu, amb molt de mànec, amb molt de moviment i molt divertit de mirar. Hi poden jugar hòmens i dones, i, si hi ha persones dels dos sexes, encara és més divertit. S’hi solia jugar el dia de les matances o a les vidasses que es feien en acabar alguna feina comunitària (cavades de faves, segades d’ordi, esclovades d’ametlles, etc.), sempre a la nit, en haver sopat. Ara es pot veure aquest joc en algunes ballades a pous i fonts. [JRT]

3 Una altra manera de jugar al barrinol és pròpia d’una zona de Sant Josep de sa Talaia. Hi juguen de cinc a deu nens, de sexe masculí. El jugador a qui li toca parar es posa dret de cara a la paret. Té la mà dreta davall l’aixella esquerra i amb la mà esquerra, amb la palma enfora, es tapa l’orella dreta. Els altres jugadors van voltant darrere ell i, de sobte, un qualsevol li pega una gran bufetada a la mà que li tapa la cara. Qui para es gira ràpidament, però ja estan tots imitant la remor d’un barrinol mentre li apunten el dit índex de la mà dreta. Qui para anomena aquell jugador que creu que ha estat l’autor de la bufetada. Si l’endevina, aquest pararà, però si s’equivoca tornarà a ser ell mateix qui haurà de parar.

4 As Cubells, hi ha un altre joc amb aquest mateix nom. S’hi juga amb un pedaç o canemàs. A un jugador li tapen els ulls i els altres fan un rotle i el van voltant mentre imiten la remor d’un barrinol. Si qui duu els ulls tapats n’agafa un i endevina qui és, aquest para.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments