antiguitat tardana

antiguitat tardana HIST La historiografia tradicional prengué durant molt de temps la deposició de l’últim emperador romà d’Occident, l’any 475 dC, com l’acabament de l’edat antiga. Però el mateix s XIX hi hagué altres posicions que fixaven el límit en dates clau anteriors: la supremacia final de Constantí I, el primer emperador cristià, el 324 dC, o el 395, data de la partició de l’imperi romà.

Els plantejaments posteriors de la història posaren de relleu la dificultat conceptual de realitzar talls tan artificials si es tenien en consideració factors socials, econòmics, culturals, de pervivència dels substrats, etc. El fet, però, era que existien canvis i modalitats noves en la concepció social, espiritual i política dels s V i VI, cosa que obligà a cercar un nou concepte, on aquest món, que no era ben bé ni antic ni medieval, hi cabés plenament, enfront de velles posicions extremes, com la dels humanistes —segons els quals, rere el món clàssic només existí barbàrie i decadència— o la dels nacionalistes incapaços de valorar factors que no considerassin «gèrmens originals» dels estats posteriors. Aquest és el fonament d’antiguitat tardana, encunyat per historiadors alemanys.

En el cas de les illes Pitiüses, des del segle III al VI, res no justifica que s’estableixi una separació entre edat antiga i edat mitjana. Es tracta, sempre, de la superposició d’estructures aristocràtiques dominants sobre un substrat local i del manteniment d’esquemes econòmics, culturals, socials, etc., immediatament anteriors. El concepte d’antiguitat tardana podria ser aplicat en el cas de l’època vandàlica i la bizantina , però, de fet, aquests dos últims termes defineixen amb molta major propietat l’època dels segles V-VII de l’era cristiana a les illes.

Quedaria per considerar l’etapa que abraça la major part dels segles VIII i IX, però aquest període és encara molt fosc, amb una documentació històrica i arqueològica pràcticament nul·la, que fa impossible qualsevol valoració objectiva dels paràmetres esmentats abans. [JoRT/BCR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments