amaurar

amaurar v tr DIAL/CULT POP
1. Treballar una pasta (farina, fang, etc.) fins a donar-li la forma i consistència degudes.
2. Endolcir i engreixar la pasta de farina posant-hi oli o sucre.
3. Reblanir o estovar alguna cosa. a) Amaurar pells: adobar o assaonar la pell d’un animal. Quan la pell és destinada als caps d’un tambor, s’amaura submergint-la dins una solució d’aigua amb calç o cendra fins que el pal es desprèn amb facilitat. b) Amaurar tabac: manyuclar periòdicament les fulles del tabac, mentre dura el procés de l’assecat, per tal d’evitar que tornin fortes i trencadisses. c) Amaurar la calç: afegir aigua a la calç viva per després emblanquinar. [AMB] 4 fig Tupar fort, apallissar.


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments