alvocater

alvocater m BOT Dicotiledònia de la família de les lauràcies, classificada com Persea americana per Miller. Deriva de l’asteca ahuacatl o aoacatl. A Amèrica del Sud se’l coneix pel nom de palta i aguacate. És originari d’Amèrica central.

Les primeres notícies d’aquesta espècie es tenen gràcies a estudis arqueològics que ens indiquen la seua presència a Mèxic l’any 8000 aC i al Perú devers el 3000 o 4000 aC.

Els estudis sistemàtics han classificat més de 500 varietats, la major part de les quals han estat descartades per a la creació de varietats comercials. L’espècie Persea americana pot ser dividida en tres races hortícoles: antillana, guatemalteca i mexicana. Es tracta d’un arbre d’origen tropical i subtropical, això és entre 0º i 35º de latitud nord i sud de l’Equador, amb poca o nul·la resistència a gelades. Es troba cultivat fins als 43º de latitud.

En el seu hàbitat natural arriba als 10 o 12 metres d’altària. És un arbre persistent, de fulles sempre verdes, simples i senceres, de forma el·líptica i coriàcies. Les arrels són superficials (d’1 a 1’5 metres), és molt sensible a l’asfíxia radicular. Les branques són abundants, primes i fràgils. Les flors són hermafrodites, de color verd-groc agrupades en inflorescències en panícula.

El comportament de la flor de l’alvocater és molt característic; presenta una sincronia protogínia dicogàmica. Dicogàmica, ja que les parts masculina i femenina d’una mateixa flor maduren en moments diferents. És sincrònica, perquè totes les flors obertes d’un arbre actuen com a masculines en un període i com a femenines en un altre. Hi ha protogínia, ja que les parts femenines maduren sempre abans que les masculines.

Pràcticament totes les varietats poden enquadrar-se en dos tipus, d’acord amb el seu comportament floral: A i B. Les flors de la varietat A són femenines al matí, i masculines a la tarda del dia següent. Les flors de la varietat B són masculines al matí, i femenines a la tarda del segon dia. Algunes varietats comercials del grup A són: Hass, Reed, Mac Arthur; del B: Fuerte, Bacon, Nabal, Zutano. D’aquestes dades es dedueixen les possibles combinacions de plantació en un pla de complementarietat pol·linitzadora.

Per la seua latitud, les Pitiüses ofereixen un clima on l’alvocater pot desenvolupar-se i fructificar adequadament. La prova són els nombrosos horts on se’n troben exemplars en plena producció. L’agricultor illenc s’ha mostrat molt interessat per aquest nou fruiter introduït a l’illa la dècada dels anys 70. La primera introducció es va fer a la finca des Pinet, a la vénda de Rubió (Sant Miquel), a partir de plantes procedents de Jete (província de Granada).

La Finca d’Experimentació Agrària de Can Marines (Santa Eulària) ha realitzat experiències varietals: a l’illa d’Eivissa, les varietats que han donat millors resultats són la hass i la reed. Alguna plantació de nova creació, encara no productiva, mostra l’expansió a l’illa d’aquest arbre tropical.

Es poden plantar arbres empeltats durant la primavera. També se’n poden sembrar les llavors directament a terra durant la primavera. Suporta malament el trasplantament, encara que es pot intentar una germinació dins arena i trasplantament ràpid al camp, amb cura de no trencar les arrels, abans que surtin les primeres fulles. Aquesta pràctica, habitual a l’illa, quan no és seguida de l’empelt, és la responsable de l’aparició de diverses varietats del país, a vegades més ben adaptades als sòls alcalins d’Eivissa.

Se’n calcula una producció mitjana d’uns 7.000 kg/ha en reguiu, però la manca de dades impedeix conèixer-ne la superfície i la producció totals exactes. L’acollida de l’alvocat és molt positiva per part dels turistes estrangers, especialment els francesos. El consum illenc també n’experimenta increments importants. [CGV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments