alfàbia

alfàbia f Vas gran de terra cuita o de pedra, envernissat per dins i a vegades per fora, amb la part d’enmig, ventre, molt més ampla que la de baix, cul, i que la superior, boca, sense coll o amb coll molt curt, i sense anses o amb anses molt petites. Serveix per tenir-hi oli, aigua o altres líquids, i també per conservar-hi els ossos salats del porc o olives. A les Pitiüses servia, també, com a recipient per fer lleixiu de cendra o lleixiuet: s’omplia d’aigua l’alfàbia i s’hi anava tirant la cendra del foc, que servia per cuinar o per escalfar l’aigua de la caldera per rentar la roba o fer la bugada. La cendra que feia millor lleixiu era la cendra de les escloves verdes de les ametlles. Aquesta aigua que estava en contacte amb la cendra era la que es deia lleixiu. Hi ha alfàbies de diferents grossàries: ordinàriament l’altura és de 40 cm fins a 1’60 m. Les que tenen menys de dos palms s’anomenen alfabietes o alfabions, i se’ls donen usos diversos. A vegades reben noms diferents segons el contengut o la grandària; p ex la solsera és una alfàbia petita per tenir-hi el greix. A Eivissa i Formentera, per regla general, els noms es formen amb alfàbia més el nom de la cosa contenguda: l’alfàbia de les olives, l’alfàbia del porc, alfàbia del sabó, etc. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments