Ziegler, Siegfried

Ziegler, Siegfried (Essen 1902 — Seefeld, Baviera 1984) LIT/LING Geògraf, ecologista, professor d’educació física, esperantista i autor de dues novel·les, la primera publicada originàriament a Essen el 1935 amb el títol Ibiza: Roman deutscher Siedler (Eivissa: novel·la de pobladors alemanys).

Ziegler es va criar al cor industrial d’Alemanya i va estudiar geografia i botànica a la universitat. Fou membre del moviment esperantista i en aquesta llengua va publicar algun llibre. Ziegler va participar també en el moviment ecologista. El 1929 va publicar la seua tesi doctoral respecte de l’impacte del poblament sobre l’entorn natural d’Essen.

L’arribada al poder dels nazis el 1933 va provocar una important sortida de molts de simpatitzants d’esquerra cap a Espanya. La seua novel·la ambientada a Eivissa es basa evidentment en una residència prolongada en algun moment entre 1933 i 1935. Ibiza: Roman deutscher Siedler probablement va ser escrita tenint en compte els dos mercats de major creixement: turistes alemanys atrets per les illes Balears i els neocolonialistes per a qui “espai vital” (Lebensraum) s’havia convertit en un element clau en les seues creences polítiques.

L’obra de Ziegler està protagonitzada per una jove parella berlinesa, Helene i Fritz Vormbaum, que arriben a Eivissa just abans de Setmana Santa, decidits a fer-se una nova vida com a grangers immigrants. El seu amic Fernando Tillmann, curt de diners, ja havia viscut tres mesos a l’illa traient pedres dels camps i excavant un pou amb les seues pròpies mans; el protagonista comprà un ruc per ajudar amb el treball, extenuant, i, finalment, transformà el seu terreny erm en un oasi que li recordava els boscos verds de la seua pàtria. Improvisà una casa a partir de materials reciclats; en les pàgines finals, els nous residents imaginen un futur d’or en què la seua escola, un símbol del progrés del grup alemany, presenta l’amor de la pàtria original com l’emoció més gran de totes.

La novel·la de Ziegler va ser reeditada a Berlín el 1936 per Büchergilde Gutenberg amb el títol Siedeln auf Ibiza (Establint-se a Eivissa). Els llibres restants de Ziegler, nou en total, cobreixen la ficció, viatges i esperantisme.

Durant la Segona Guerra Mundial Ziegler va servir en l’exèrcit alemany i amb la conclusió de les hostilitats es va establir a Pasing, prop de Munic, on va exercir un paper vital en la reviscuda Associació Alemanya d’Esperanto (DEB). El 1955 Ziegler va tenir una breu activitat política com a diputat del Parlament bavarès, per l’SPD, a la comissió per a qüestions culturals i polítiques.

La seua novel·la ambientada a Eivissa destaca per ser la primera d’un escriptor del nord d’Europa que té les Pitiüses com a escenari. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments