Wuorio, Eva-Lis

Wuorio, Eva-Lis (Viipuri/Víborg, Finlàndia (ara Rússia) 1917 — Ruovesi, Finlàndia 1988) LIT Periodista i autora finlandesa-canadenca que va escriure més de vint obres de ficció, sobretot per als joves, així com contes per a adults.

Després de mudar-se a Santa Eulària cap a 1954, Wuorio va triar les Pitiüses per ambientar dos dels seus llibres infantils, així com dos contes, un dels quals s’ha convertit en un clàssic menor.

A l’edat de 13 anys la futura autora va emigrar de Finlàndia al Canadà amb la seua mare, que llavors treballava com a majordoma. Va estudiar art i literatura a la Universitat de Victòria, Columbia Britànica, i va començar la seua carrera periodística en el Toronto Evening Telegram i el Toronto Globe and Mail i després passà al setmanari Maclean’s, com a editora assistent. Dominava nou idiomes. Wuorio va treballar com a periodista independent per a diaris i revistes nord-americans i britànics, i a partir de mitjan dècada dels cinquanta les illes d’Eivissa i de Jersey varen ser les seues bases.

Els seus viatges extensos per Europa i el nord d’Àfrica varen servir d’inspiració per a diversos llibres infantils, inclosa l’illa egea d’Skiros a Kali and the golden mirror (1967). L’autora es va sentir fortament atreta també per la tranquil·litat de Formentera, on va passar llargs períodes, i el seu tercer llibre, The island of fish in the trees (L’illa dels peixos en els arbres, 1962, ed. alemany 1966: Silberne Fische und hellgrüner Wind), és la història de dues nenes amb una pepa trencada a la recerca d’un metge per la Pitiüsa menor (on els peixos són penjats en savines escorxades per assecar-se al vent), recollint animals domèstics al llarg del camí. Les noies varen ser inspirades en Belinda i Cressida Gush, filles d’una parella anglesa resident a l’illa. El llibre és il·lustrat amb aquarel·les a doble pàgina de colors vius pintades per l’eminent il·lustrador britànic Edward Ardizzone (1900-1979), amb les quals va guanyar el Premi al Llibre Infantil Millor Il·lustrat de l’Any del New York Times. L’obra va tenir excel·lents crítiques.

Tres anys després Wuorio va publicar un altre conte amb fortes arrels pitiüses, Tal and the magic barruguet (1965), traduït no només a l’alemany (Tim und der sausende Tonio, 1967), sinó també a títol pòstum al català (En Tal i el barruguet màgic, 2004). És un homenatge a Santa Eulària, on l’escriptora va viure en una casa colonial del carrer de Sant Jaume. El personatge principal, Talfryn, és a cura d’una anciana majordoma eivissenca, “Bruixa Vella”, en una casa que té vistes al poble. La seua mare ha mort, i el seu pare, un pintor gal·lès d’èxit molt moderat, sovent desapareix a treballar per a “gent de la televisió a l’Índia o a Liechtenstein, a Biskra o a Lapònia”. La inspiració per a aquest personatge ve de Rolph Blakstad, càmera documental itinerant per a la Canadian Broadcasting Corporation (CBC). La il·lustradora d’En Tal i el barruguet màgic, Bettina Ehrlich (nascuda Bauer, 1903 - 1985), era una artista i escriptora austríaca d’ascendència jueva que el 1938 es va establir a Londres amb el seu marit, l’escultor Georg Ehrlich (1896 - 1977).

El relat curt de Wuorio, “The singing silence” tracta d’un porter jubilat compromès en una recerca obsessiva, que torna a la seua Formentera natal després de seixanta anys. Publicat per primera vegada a The Saturday Evening Post (1963), va ser reimprès tres vegades: a Short Story International (1963), a Man’s Search for Values (1966) i més recentment, a Imprints 11 (2001), una antologia per a adolescents. Una versió en castellà, “El silencio armónico”, va ser seleccionada per a Las mejores novelas cortas: 24 obras maestras de la literatura universal contemporánea (1971). Cosme Vidal Llàser, a “Un héroe de ficción” (Diario de Ibiza, 1 febrer 1968, reeditat a Eivissa el 1973), el va descriure com “un conte ple de tendresa i d’esperança”, és una de les poques produccions literàries sobre les Pitiüses que han aconseguit una audiència local i global a través de generacions.

Després d’una sobtada sortida d’Eivissa, Wuorio es va establir a Jersey amb la seua parella i es dedicà a escriure novel·les ambientades en la Segona Guerra Mundial i articles periodístics. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments