Willkomm, Heinrich Moritz

Willkomm, Heinrich Moritz BOT (Herwigsdorf 1821 — Bohèmia 1895) Botànic i viatger austríac.

Era el menor de vuit fills del teòleg alemany Karl G. Willkomm. El delicat estat de salut durant la infantesa de Moritz el féu aïllar de l’entorn social i desenvolupar un gran interès cap a la natura; estudià medicina i ciències naturals a la Universitat de Leipzig i es decantà especialment cap a la botànica. Fou expulsat de la universitat abans d’acabar els estudis per pertànyer a una associació estudiantil il·legal, però un professor li encarregà un viatge per estudiar la flora europea en el qual, després de passar per Suïssa, França, el S d’Espanya i l’Algarve portuguès, visità les illes Balears.

El primer viatge a Espanya el va fer el 1840, va tornar-hi el 1850 i n’hi féu un tercer el 1873, durant el qual va passar per les illes Balears. Els seus estudis queden reflectits a Zwei Jahre in Spanien und Portugal (1847) (Dos anys a Espanya i Portugal); Wanderungen durch die Nordöstlichen und Zentralen Provinzen Spaniens (Excursions per les províncies centrals i nord-occidentals d’Espanya) (1852), Spanien und die Balearen (1876) i Ilustratione Florae Hispaniae Insularumque Balearium.

Va ser l’autor de nombrosos nous tàxons, p. ex. Cyclamen balearicum Willk. (abreviatura que s’empra per indicar H. M. Willkomm com a autor de la classificació científica). Finalment acabà els seus estudis i fou catedràtic d’història natural a diverses universitats com Tharandt (Alemanya), Dorpat (Estònia) o Praga, on fou professor de botànica sistemàtica.

Els estudiosos de l’obra de Willkomm en destaquen l’exactitud i la bellesa dels dibuixos, i la gran contribució al coneixement de la flora europea, que li valgué a l’Estat espanyol distincions com la de Comanador de la Reial Orde d’Isabel la Catòlica i de la Reial Orde de Carles III.

La seua obra més citada i encara consultada, escrita amb el botànic Lange, és Prodomus Florae Hispaniae Seu Methodica Omnium Plantarum in Hispania (1877). Font i Quer el defineix com a botànic clarivident en la descripció de la flora de les Balears i les Pitiüses. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments