White, Alan

White, Alan LIT (Leeds, Regne Unit 1924 — Salisbury 2003) Periodista i autor de novel·les de suspens i de guerra.

Entre 1973 i 1990 va viure a Eivissa, primer als afores de Sant Antoni de Portmany i després prop de Santa Eulària des Riu, on va escriure dues novel·les de suspens sota el pseudònim de Bill Reade. Ambdues obres, publicades el 1975, The Ibiza syndicate i A bomb for Atuna, amb un escenari recognosciblement pitiús.

White va participar amb les forces especials a la Segona Guerra Mundial i després va estudiar ciència a la Universitat de Leeds, on es va especialitzar en química, metal·lúrgia i cristal·lografia de raigs X. La seua carrera literària va començar el 1965 quan, davant d’una emissió per part del mariscal Montgomery sobre les glòries de la guerra, va decidir mostrar la realitat: en un espai de set dies sorgí una novel·la inspirada en les seues experiències com a comando a la França ocupada: The long day’s dying; la novel·la es convertí en un èxit comercial.

Abans de les dues novel·les escrites a Eivissa, va ser autor de dues novel·les de suspens. L’heroi de The Ibiza syndicate és un funcionari anglès jubilat que es veu embolicat en un drama misteriós relatiu a obres d’art italianes saquejades per Goering el 1943. Aquest tresor del Renaixement, interceptat per comandos britànics, havia desaparegut a la mar. Al principi, el “sindicat” eren tres reporters d’un diari britànic fallat, i tenia la base en una finca de la carretera de Sant Josep. En els capítols finals, però, apareixen a la trama sis propietaris rics que es reuneixen amb les seues embarcacions per a una subhasta a l’interior del far de sa Conillera. El “vaixell del tresor” fictici de White sembla haver estat inspirat per un conte real de Ted Falcon Barker sobre una operació de salvament prop de sa Conillera, Roman galley beneath the sea (1964).

La nota publicitària per a A bomb of Atuna descriu un lloc ben familiar per als descobridors d’Eivissa: “Atuna solia ser una illa-somni de la Mediterrània —fins que arriben els desenvolupistes. Expansió significa prosperitat per a la gent del poble, els pescadors i els pagesos, però la identitat de l’illa està sent absorbida per hotels a gran escala, ports esportius i turistes. Així i tot, tothom s’horroritza quan la primera bomba explota, llavors la segona —crim més violent que qualsevol cosa vista en el passat d’Atuna”. També s’al·ludeix a Formentera com a “Atunita”, estirada en l’horitzó.

L’autor es va casar tres vegades i va tenir tres fills amb la seua segona esposa. La tercera, Erika, alemanya, la va conèixer a Eivissa i es varen casar el 1980. Durant aquella dècada, va escriure regularment per a Ibiza Forecast sobre temes locals (platges, vi espanyol, tradicions eivissenques i estafadors expatriats) i per a Ibiza News (hi va publicar contes i també hi va col·laborar la seua esposa amb ocasionals articles de cuina).

El 1982 va fundar i dirigir un grup de teatre a Santa Eulària des Riu, que posteriorment es va convertir en el Teatre Trust (1985). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments