Whelpton, (George) Eric

Whelpton, (George) Eric (Abingdon, Anglaterra 1894 — 1981) LIT Escriptor de guies de viatges, locutor i professor universitari.

Va visitar Eivissa l’estiu de 1947 amb la seua dona i col·laboradora ocasional, l’artista i autora Barbara Crocker, reunint material per a The Balearics: Majorca, Minorca, Ibiza (1952), el seu sisè llibre.

La seua primera obra fou una guia de Dublín que va publicar l’any després del seu viatge a Eivissa. Durant les dues dècades següents Whelpton va introduir una generació de turistes anglesos a França i al Mediterrani a través de 30 llibres de viatges ben investigats i elegantment escrits, tots descatalogats.

Whelpton és recordat més per la seua amistat amb Dorothy Sayers, la dama del crim, que pels seus llibres; es conegueren estudiant a Oxford el 1919 i li proposà convertir-se en la seua secretària bilingüe en una oficina d’intercanvi educatiu. El 1920 passà a ensenyar francès al King’s College, a la vegada que iniciava una carrera com a locutor i corresponsal de la BBC a París al final de la Segona Guerra Mundial.

En el seu llibre sobre les Balears hi ha tres capítols dedicats a Eivissa: en el primer descriu Vila amb afecte i sensibilitat: “Amb prop de deu mil habitants, té l’activitat sorprenentment regional de la majoria de les ciutats espanyoles. Hi ha almenys dos clubs literaris, algunes societats musicals, i a més, un interès molt real en els costums tradicionals de l’illa”. Els altres capítols se centren en Sant Antoni i en Santa Eulària, amb agudes observacions que poden semblar condescendents per al lector d’avui dia: “No només fan les dones eivissenques tota la feina d’una petita llar, sinó que són les millors bugaderes al món. Són alegres, netes i escrupolosament honestes, però esperen ser tractades amb la mateixa cortesia que les senyores, perquè tenen aquest sentit de la dignitat de tots els espanyols”.

A Santa Eulària la parella va ser temptada amb una casa ben equipada amb un dels millors cuiners de la contrada però decidiren continuar el camí. Si haguessin de passar una temporada a l’illa, proposava llogar un xalet a Sant Antoni o bé un habitatge rural a Sant Joan, a l’extrem nord de l’illa, on es tendria l’oportunitat d’explorar la costa solitària i fer passejades pels camins rurals i lluny dels turistes.

The Balearics va ser reeditat el 1953 però sense las fotografies originals, set d’Eivissa. Era la primera descripció en anglès de l’illa després de la Segona Guerra Mundial, fet que va atreure molts que buscaven una destinació barata i tranquil·la al sol.

Whelpton va tornar a Eivissa el setembre de 1967 com a corresponsal del Daily Mail i membre d’una delegació anglosaxona que visitava els nous hotels de Sant Antoni i l’acabada d’inaugurar urbanització de cala Vedella.

Va escriure dos llibres més sobre els seus viatges espanyols, Southern Spain (1964) i The road to the Costa Brava (1969), així com dos volums de memòries, The making of a European (1974) i The making of an Englishman (1977). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments