Waxman, Percy

Waxman, Percy (Melbourne 1878 — Nova York 1948) LIT Editor i escriptor humorista.

El tercer dels seus llibres és What price Mallorca: with a glance at Menorca, Ibiza, Formentera and Cabrera (1933), cròniques d’una setmana que l’autor, en companyia de la seua esposa, va passar a Eivissa.

Era fill d’una prolífica família jueva australiana en què el pare es dedicava a les finances i que el 1855 havia emigrat a Austràlia. Atret per l’Amèrica del Nord, el 1905 Percy Waxman es va traslladar definitivament a Nova York, i es dedicà al periodisme literari amb relats curts, poesia i teatre. Cap a 1915 aconseguí la nacionalitat i fou llibretista d’obres musicals amb gran èxit. Pels volts de 1927 passà a la revista Pictorial Review, de la qual arribà a ser redactor en cap, especialitzada en ficció femenina de qualitat. El 1932 dimití i entre maig i octubre d’aquell any estigué a les Balears amb la seua esposa Constance.

Fruit de l’estada fou el seu únic llibre de viatges What price Mallorca, amb el subtítol alternatiu Un paradís per un dòlar diari. El capítol 13 du el títol “Una visita a Eivissa” i inclou descripcions de la societat eivissenca abans de la revolució turística, com la descripció de l’arribada la vigília de Sant Joan a la Fonda del Comerç, on degustà de mala gana un plat batejat per ell com macarrons d’Eivissa, ofegats en canyella i coberts de formatge ratllat. Són interessants les descripcions de la capital pitiüsa, del Teatre Pereira i dels passejos dels diumenges per Vara de Rey amb els protagonistes endiumenjats i amb infants tan elegants com els parisencs i amb els quals no eren comparables els que varen veure a Mallorca o Menorca. També alaba els albercocs eivissencs, els majors de les Balears. A més apunta que són desconeguts els lladres i que els propietaris no tanquen mai la porta amb clau.

El capítol tanca amb una descripció de les al·lotes pageses que acudeixen a la capital amb detalls sobre el vestit tradicional i el festeig. Acaba amb una nota elegíaca quan diu que aquest petit lloc encantador és a punt de finalitzar a causa del turisme de masses, ja que tothom inverteix en immobles i un hotel modern amb banys és a punt d’obrir-hi les seues portes. El capítol 14 el dedica a Formentera, on Waxman i la seua esposa es veren sorpresos per uns homes que havien recorregut tot el món. Aquest aire cosmopolita contrasta amb l’entorn primitiu; va conèixer un mariner de pell bruna que parlava perfectament l’anglès i li va demanar com anava tot per Broadway. Quan li demanà què feia a Formentera va respondre que havia nascut allí.

Aquestes enginyoses estampes són el testimoni de les illes de començament dels anys trenta, vistos per un australià. Retornat a Nova York, es dedicà al periodisme radiofònic i, més endavant, a la revista Cosmopolitan, on va romandre des de 1936 fins a la seua mort.

El seu treball mostra el creixent interès de la literatura anglosaxona no només en Mallorca sinó també sobre Eivissa i Formentera. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments