Viñets Deordal, Domingo

Viñets Deordal, Domingo (Vic, Barcelona 1893 — Eivissa 1960) SOC Joier i fotògraf.

Arribà a Eivissa el 1915 amb la finalitat de recuperar-se d’una malaltia. Poc després va obrir un negoci de joieria a la plaça de sa Font (en aquell moment plaça de Canalejas), que al poc temps amplià amb ornaments litúrgics i amb material de fotografia.

Col·laborà breument amb el pintor i fotògraf Narcís Puget Viñas i a final dels anys vint començà a editar postals turístiques de l’illa que arribaren a formar una col·lecció d’unes 300 impreses, que s’han convertit en imatges clàssiques de les Pitiüses. Per a aquesta obra comptà amb dos aprenents que ell formà, Josep Torres Andiñà i el formenterer Josep Juan Juan, que començaren a treballar amb Viñets el 1937 i el 1946, respectivament, i que també han tengut un ingent treball dins de la fotografia de les Pitiüses.

Va fer fotos d’indrets i paisatges, monuments, vistes, escenes típiques del camp i de tipus costumista. L’empresa de joieria ha continuat de la mà del seu fill Amador Viñets Tur, amb l’ampliació del negoci amb locals al passeig de Vara de Rey i a l’avinguda d’Isidor Macabich.

L’Ajuntament d’Eivissa, el 2010, publicà el llibre, a cura de Fanny Tur Riera, Domingo Viñets, fotògraf i editor, que recull una part important de la seua producció fotogràfica. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments