Vilàs Gil, Pere

Vilàs Gil, Pere (Eivissa 1944) SOC Investigador sobre temes relacionats amb les Pitiüses i historiador. Després d’estudiar el batxillerat a Eivissa, es va dedicar a la vida militar, i posteriorment entrà a treballar a una empresa industrial fins a la jubilació el 2004.

Ha format part de directives de diverses entitats com l’Institut d’Estudis Eivissencs i el Club Nàutic d’Eivissa. De formació autodidacta s’ha interessat per multitud de temes relacionats amb la història i, en especial, el tema de la mar en totes les seues variants: la navegació, la construcció naval, personatges, etc. Ha publicat més de 70 articles de molt diversa temàtica, encara que hi predominen els relacionats amb la història marítima, en diaris i revistes com Diario de Ibiza, Eivissa, El Pitiús, Territoris, Xabec i Fites, entre altres. Ha fet múltiples conferències sobre temes ben diversos, a petició de diferents entitats de les Pitiüses, i ha presentat diverses obres d’altres autors.

Ha publicat els següents llibres: Notes per a la història marítima d’Eivissa i Formentera (1989); Senyals lluminosos de les Pitiüses. Història i evolució (1992); Joaquim Gadea Fernández. La vida d’un mestre (1995), que obtengué el Premi Baladre 1993, de l’Institut d’Estudis Eivissencs; Jaume Planells Ferrer “Sit”. Història d’un corsari (1996); Ara fa 75 anys (2000), editat pel 75è aniversari de la fundació del Club Nàutic d’Eivissa; Corsaris eivissencs. L’ofici de corsari a l’Eivissa dels segles XVIII i XIX (2003). També ha publicat el capítol “Joan Prats Marí (pilot d’Amèrica)” dins del llibre Personatges de la nostra història (2003) i, en col·laboració amb Fanny Tur Riera, Ana Colomar Marí, Antoni Ferrer Abárzuza, Marià Torres Torres i Antoni Tur Torres, va redactar el llibre Corsaris (2007). Ha publicat la novel·la El cercle de la vida (2010) i apartats dels llibres Feim memòria (2010) i Personatges de la nostra història (2011) sobre Jean Jaurès i Raoul Villain (2011).

Des del primer volum és el cap d’àrea de l’àrea de biografies i societat de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera i membre de la secció de nàutica de la mateixa publicació.

Per encàrrec de l’Ajuntament d’Eivissa ha redactat un projecte museístic per al futur museu marítim de la ciutat, un informe sobre el vaixell Tho-pa-ga per a la seua declaració com a bé catalogat i un informe sobre el Club Nàutic d’Eivissa per a la concessió d’una distinció.

El 2019 l'Institut d'Estudis Eivissencs el guardonà amb la Menció d'Honor Sant Jordi. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments