Verger, font des

Verger, font des TOPON

1 Font de Sant Josep de sa Talaia, vénda de Cas Marins. És situada al S del nucli urbà de Sant Josep, en el fons del torrent que s’anomena de ses Fonts, a causa d’aquesta i d’altres que hi ha al llarg de tot el seu curs.

Es tracta d’una de les fonts més significatives i conegudes de tot el municipi, adaptada tant per al subministrament per al consum humà i per abeurar el bestiar, com per a l’aprofitament agrícola.

La captació, situada al peu d’una paret de contenció de pedra seca, està coberta per una capella de paraments exteriors arrebossats i emblanquinats, rematada per una volta apuntada de maçoneria. A l’interior de la font es troba l’habitual travesser de fusta encastat en les parets laterals, que servia per recolzar-s’hi mentre se’n treia aigua. De la font parteix una petita séquia que condueix al safareig regulador, que és de dimensions mitjanes i de planta quadrangular.

L’any 2015 es troba en perfecte estat d’ús, per la qual cosa s’hi feren algunes petites modificacions tendents a millorar el seu funcionament, com la reconstrucció de la séquia amb formigó.

Consta documentalment que amb l’aigua d’aquesta font es va amarar la calç que s’emprà en la construcció de l’església de Sant Josep. Així mateix, figura al plànol d’Eivissa de García Martínez (1765).

S’hi feia ball el dia 5 d’agost, festivitat de Santa Maria. El matí d’aquell dia es collien les pomes que es venien a la vesprada al ball, de manera semblant al que es feia al Ball de ses Pomes de la font Gelaberta. [JSR]  

2
Font situada al massís de sa Mala Costa, entre els municipis de Sant Joan de Labritja i de Santa Eulària des Riu.

3 Font situada a la vénda des Cubells, al poble del mateix nom. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments