Vallribera i Falcó, Josep

Vallribera i Falcó, Josep (Juneda, Lleida 1937) ART Pintor.

Nascut en aquest poble de Lleida perquè la seua família s’hi refugià durant la Guerra Civil Espanyola. Acabada la guerra, la família es traslladà a les Borges Blanques i hi inicià els seus estudis amb els caputxins. El 1945 la família passà a Barcelona i assistí a l’Acadèmia Catalunya, on va rebre les primeres lliçons de dibuix.

Quan Vallribera tenia 14 anys el pare decidí traslladar-se a Eivissa, illa encara desconeguda per al turisme, i ell passà a cursar els estudis a l’Institut de l’illa. Varen viure dos anys a la ciutat d’Eivissa i després s’establiren a Sant Antoni de Portmany, on el seu pare muntà un estudi de fotografia al carrer del Progrés.

Acabat el servei militar marxà a Hamburg, per estudiar fotografia, i també viatjà a Suècia. De la mà del seu pare, s’inicià en el món de la fotografia i així va treballar durant un temps com a freelance i com a tècnic de laboratori. El 1963 retornà a Eivissa, on va obrir la Galeria Gràfica a Dalt Vila, mentre continuava amb les feines com a fotògraf i pintor; el 1966 realitzà l’exposició “Art figuratiu a Eivissa” com a part d’una exhibició que recorregué Europa.

Eivissa era aquells anys un refugi d’artistes i un lloc de trobada, en què hi havia, entre altres, els membres del grup El Paso (Viola i Saura, p. ex.), Emilio Vedova, Corneille, Grup Cobra, Heinz Tröckes, Orson Welles, Francesc Parcerisas, Erwin Broner, Josep Lluís Sert i molts d’altres.

Juntament amb el seu pare, el 1967 va obrir la Galeria Vallribera i el 1969 The Inside Out Art Gallery; durant aquell període continuà concentrat en l’estudi i en la recerca d’una identitat pictòrica pròpia. Entre 1963 i 1973 realitzà cada primavera una estada d’un mes a París amb propostes concretes d’estudi. El 1973 Vallribera abandonà Eivissa i durant un any s’establí a Aarhus, Dinamarca; després passà sis mesos a Munic i finalment s’establí a Àustria, on fins a 1980 va dividir el seu temps entre Innsbruck, Hall al Tiro, Steyr i Linz. Llavors tornà durant divuit mesos a Alemanya. El 1982, la imperiosa necessitat vital de tornar cap al sud el va dur a França, on va treballar intensament i va realitzar diverses exposicions; el seu estudi es trobava al departament dels Alts Alps. Posteriorment treballà a cavall entre França i Espanya, fins que el 1984 va decidir establir-se a la costa mediterrània espanyola i des de 1998 viu i treballa a la Pobla de Benifassà, Baix Maestrat.

El 2001 tornà a Eivissa amb l’exposició “Lo món com a conflicte”, a l’església de l’Hospitalet, i realitzà una performance d’action art, amb textos propis i composicions musicals del britànic Tony Moore. El 2009 tornà a exposar a Eivissa a la galeria Via 2, amb l’exposició titulada “Art total”. Defineix la seua obra com un art total ja que pot combinar poesia visual amb dibuixos i pintura; no pot diferenciar la poesia de la pintura; l’art total no pot distingir entre Stravinski i Picasso, p. ex.

Com a escriptor visual ha publicat diversos llibres com Paraules en llibertat, de poesia, en el qual participen altres poetes visuals i on també hi ha un homenatge cap a altres autors de poesia plàstica com Joan Brossa. Caps-Cabezas, Köpfe-Heads és un llibre sobre la seua concepció del cap i no tan sols humans, sinó també de caps de màquines i altres enginys, amb textos de Joan Gil; Pensant en tu són textos sobre la seua obra escrits per Conxita Oliver.

També és autor de diverses performances en què es mesclen l’art, la paraula, la mímica, la música, etc.

La seua obra es pot trobar en importants museus i institucions d’Europa. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments