Úrsul, Ca n’

Úrsul, Ca n’ ARQUEOL Assentament rural púnic i romà situat a la vénda des Racó des Jondal, del poble de Sant Francesc de s’Estany; és al NO del proper assentament de sa Caleta.

Fou excavat per Joan Roman Ferrer en les campanyes de 1918 i 1919, quan el llarg plet que mantengué amb Antoni Vives i Escudero li impedí de continuar les excavacions que portava a terme al puig des Molins, fet que orientà els seus treballs de camp cap a les necròpolis rurals de l’illa d’Eivissa.

Roman localitzà una necròpolis formada per sarcòfags col·locats a l’interior de fosses excavades a la roca; com a mínim eren quatre sarcòfags. També trobà altres tipus de tombes, com un enterrament en cista rectangular i escassos enterraments infantils a l’interior d’àmfores.

Posteriorment, i durant uns treballs agrícoles, es trobaren altres dos hipogeus i un ossari o fossar comú (dècada dels cinquanta del s. XX).

A partir dels treballs de Roman es pot afirmar l’existència d’un hàbitat rural, semblant a altres situats al mateix pla des Jondal. Aquest assentament es pot datar a final del s. V i degué estar actiu fins a l’època tardoromana, si s’ha de jutjar per la ceràmica de superfície que allí es troba.

D’altra banda, és quasi segur que, proper a les restes mínimes de l’edifici que hi havia, existia un petit santuari de culte local. [EEiF]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments