Unión, Progreso y Democracia (UPyD)

Unión, Progreso y Democracia (UPyD) POLÍT Partit polític d’àmbit estatal fundat a Madrid el setembre de 2007, sota el lideratge de Rosa Díez González, que havia estat dirigent del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) al País Basc, i amb el suport d’un grup d’intel·lectuals espanyols com Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Albert Boadella.

D’ideologia centrista, liberal i espanyolista, es constituí amb la intenció de crear una alternativa a PP i PSOE i de regenerar la política estatal.

En el cas d’Eivissa, s’implantà el gener de 2008 com a comitè electoral a Eivissa d’UPyD, a càrrec de persones com Josep Torres Torres, José Manuel Soria Rico i José Segador Parra.

La primera comesa electoral per a UPyD foren les eleccions legislatives de març de 2008, en les quals el metge José Segador Parra en fou candidat al Senat per Eivissa i Formentera i Soria Rico feia part de la llista al Congrés dels Diputats, en el segon lloc. Segador assolí 453 vots (un 0,87 %) a Eivissa i Formentera i Soria Rico, 382 (un 0,7 %).

Un dels primers objectius a les Illes Balears fou la lluita per l’assoliment del bilingüisme. En aquest sentit, UPyD havia impulsat el Manifiesto por la Lengua Común adreçat a tots els territoris estatals on hi hagués una llengua pròpia diferent al castellà, per fer possible que aquesta darrera estigués representada en igualtat de condicions (amb el català, en el cas balear). La secció d’UPyD recollí signatures en el seu favor a Eivissa, Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany.

A les illes Pitiüses en fou el seu primer coordinador José Manuel Soria Rico, dirigint l’òrgan anomenat Consell Local d’Eivissa i Formentera. Com altres integrants d’UPyD d’Eivissa, provenia de les extintes Unión Cívica i Unión Cívica Pitiusa. Josep Serra Torres en fou representant al consell polític de la formació a l’àmbit estatal.

En les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2009, UPyD assolí 645 vots a les Illes Pitiüses (un 2,21 %). Pel que fa a les eleccions locals, al Consell i al Parlament balear de maig de 2011, Segador Parra, cap de llista al Parlament, aconseguí 982 vots a Eivissa i Formentera (un 2,37 %); Josep Torres, al Consell d’Eivissa, 872 (2,1 %); Estefania Prats Reyes, a l’Ajuntament d’Eivissa, 443 (2,96 %); Tomás Rocamora, al de Sant Josep de sa Talaia, 166 (2,16 %), i Soria Rico, al de Santa Eulària des Riu, 249 (2,55 %).

En les eleccions legislatives de novembre de 2011, el candidat al Senat per Eivissa i Formentera era el mecànic naval Mariano Bonet Feo, que aconseguí 1.990 vots a Eivissa i Formentera (un 4,18 %). Segador Parra era el candidat número 3 a la llista al Congrés per les Illes Balears, que aconseguí 2.089 vots (4,22 %). Finalment, en les eleccions al Parlament Europeu de juny de 2014, UPyD va obtenir 1.693 vots a Eivissa i Formentera (un 5,92 % dels vots emesos).

El 2015, José Segador n’és coordinador i Javier Torres Serra, responsable d’organització. Des de desembre de 2013 compta amb seu a la via Púnica, 5, de la ciutat d’Eivissa. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments