Tur Riera, Josep –Pepet des Sereno–

Tur Riera, Josep –Pepet des Sereno– (Eivissa 1912 — 1969) SOC Oficial major de l’Ajuntament d’Eivissa (1934) i procurador dels tribunals (1946).

Com a oficial major de l’Ajuntament participà en la fitació de l’ampliació del terme municipal d’Eivissa. També viatjà a Madrid per demanar una central elèctrica per a Eivissa a l’Institut Nacional d’Indústria (INI), que muntà GESA.

Va ser una persona significativa dins el renaixement del folklore eivissenc després de la Guerra Civil. Arran d’una diada folklòrica que s’havia celebrat a Palma, on el grup que hi representava Eivissa havia guanyat diferents premis, sentí la imperiosa necessitat de donar a conèixer als periodistes mallorquins diverses informacions sobre el folklore pitiús per a les seues cròniques i, juntament amb Isidor Macabich, redactaren unes notes sobre els vestits, la música i la dansa.

Firmà com a secretari assistent de l’alcalde d’Eivissa l’acta fundacional de l’Instituto de Estudios Ibicencos del 10 de gener de 1949, del qual passà a formar part de la comissió organitzadora per sol·licitar la incorporació de l’Institut al Consell Superior d’Investigacions Científiques i, més concretament, al Patronat José María Quadrado. En el número 29 de la revista Ibiza (gener-març de 1950), publicà un article amb el títol “El Instituto de Estudios Ibicencos”, en què explicava el naixement i el funcionament de la nova entitat; en fou secretari general.

El 1950 assessorà la pel·lícula La Ley del mar en els temes costumistes i de tradicions locals.

El 1952 era director de l’agrupació eivissenca de danses que actuà a Palma i guanyà el primer premi. Tot seguit actuaren a Madrid davant el govern de la nació i després marxaren cap a Llangollen, País de Gal·les, on guanyaren el segon premi. Fou el primer grup eivissenc que participà en un certamen internacional. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments