Tur Riera, Gilbert –Jeanó–

Tur Riera, Gilbert –Jeanó– (Alger, Algèria 1939) MÚS Músic, docent, investigador.

Fill de família d’eivissencs emigrats a Algèria. Amb 1 any, va venir a viure a Eivissa en retornar els seus pares, una vegada acaba la Guerra Civil Espanyola. Els germans majors foren els seus primers professors de música, ja que tenien una orquestra per amenitzar balls populars i tocaven també en les rondalles de Santa Eulària i de Vila.

Estudià forja artística a l’Escola d’Arts i Oficis d’Eivissa i batxillerat a l’Institut Santa Maria d’Eivissa. Als 9 anys inicià els estudis musicals i de trompa a l’Escola Municipal de Música d’Eivissa, sota la direcció de Victorí Planells Roig. Als 12 anys ingressà a la Banda Municipal de Música d’Eivissa com a intèrpret de trompa primer, i com a trompeta solista, després. Al mateix temps aprengué percussió.

El 1953 tornà a Alger i actuà com a trompa a l’Orquestra Simfònica de la RTV francesa a Alger. Al cap d’un any retornà a Eivissa, reingressà a la Banda Municipal i entrà a formar part de la Banda de Música del Regiment d’Infanteria Teruel 48. En aquesta darrera agrupació perfeccionà els estudis de trompa amb els directors Baltasar Pocoví, Vicente Bello i José López Calvo, a la vegada que ampliava els seus estudis musicals a instrumentació, composició, transcripció i harmonia. El 1961, deixà la Banda de Música militar per llicència d’aquesta agrupació musical fora d’Eivissa.

Formà part de diverses orquestres de ball: Ritmo y Melodía, Hawai, Quartet Combo, Los Isleños, Los Bohemios i Los Nuevos Bohemios. Amb aquesta darrera orquestra enregistrà diversos discos.

El 1965 ingressà en la Delegació a Eivissa dels Ports de les Illes Balears, on arribà a ser contramestre i cap de negociat de gestió portuària.

El 1977 fou soci cofundador de la delegació a Eivissa i Formentera del Sindicat Professional Independent de Músics i Artistes de les Illes Balears (SPIMAB), del qual fou secretari de música i secretari general. També fou soci cofundador de la Federación Española de Sindicatos Profesionales del Espectáculo (FESPE), d’àmbit nacional i internacional, en què ocupà un càrrec directiu.

L’any 1979 ingressà a l’Associació Pro Música de les Pitiüses , que s’havia fundat un any abans, de la qual resultà nomenat secretari i també hi ocupà altres càrrecs. El 1979, fou cofundador de la delegació a Eivissa de les Juventudes Musicales de España, de la qual fou elegit com a primer president.

Participà activament com a alumne en els cursets dels sistemes Orff i Kodaly de noves tècniques pedagògiques d’ensenyament musical per a professors i mestres d’escola que organitzà Pro Música.

El 1980, a la jubilació de Victorí Planells Roig com a director de l’Escola i la Banda Municipal de Música, Pro Música proposà a l’Ajuntament d’Eivissa fer-se càrrec del funcionament de l’escola de música; Gilbert Tur capitanejà el grup de professors que integrà la plantilla de l’escola: Diego Corona Gordillo, Jaume Manuel i Ángel Lucio Fuentes, i hi assumí la iniciació musical aplicant per primera vegada en una escola de música d’Eivissa els sistemes Orff i Kodaly, que es practicaven arreu d’Europa feia molts d’anys. Es passà d’una desena d’alumnes de l’etapa anterior a més d’un centenar d’alumnes matriculats en la nova etapa.

El 1981, en fer-se càrrec de la direcció de l’escola i la Banda Municipal de Música Rafael Martínez Castillo, els professors membres de Pro Música deixaren de col·laborar amb l’Ajuntament per incompatibilitat de criteris amb el nou director.

El 1982 Gilbert Tur promogué, juntament amb Joan Antoni Torres Planells , la creació de l’escola de música de l’Associació Pro Música de les Pitiüses i també la creació de l’Orquestra Juvenil de Pro Música amb els alumnes més avantatjats de l’escola de Pro Música, agrupació que dirigí durant tota la seua existència i amb la qual portà a terme un important nombre d’actuacions.

El 1986, l’Associació Pro Música de les Pitiüses demanà a l’Ajuntament d’Eivissa la creació d’un patronat municipal de música per fer front a l’ensenyament musical públic i a la recuperació de la Banda Municipal de Música, que havien desaparegut l’any 1983, proposta que fou aprovada per unanimitat del Ple de l’Ajuntament d’Eivissa el 1986.

L’any 1988, l’Ajuntament d’Eivissa demanà a l’Associació Pro Música la posada en funcionament del nou Patronat Municipal de Música d’Eivissa . Gilbert Tur es féu càrrec de portar a terme la iniciació a la música de la nova escola municipal, juntament amb altres professors, a més de cobrir una plaça de vocal a la junta rectora del patronat, en representació de les entitats musicals del municipi i formà part també de la seua Comissió Executiva. Organitzà la primera banda municipal juvenil, com a pas previ a la recuperació de la Banda Municipal de Música.

L’any 1990, Manuel Ramon Mas fou contractat com a director del Patronat Municipal de Música amb la finalitat de recuperar la desapareguda banda municipal de música. Gilbert Tur hi continuà com a professor contractat pel patronat, col·laborant amb el nou director des del primer moment. Pro Música integrà la seua orquestra juvenil dins del projecte de nova banda. Gràcies a aquesta integració i a la participació d’antics membres de la desapareguda banda municipal, el desembre de 1990 s’estrenà la nova Banda Ciutat d’Eivissa, de la qual formà part Gilbert Tur com a músic de trompa i ajudant de direcció.

El 2003, Tur formà part també de la Comissió Assessora de l’Orquestra Simfònica Ciutat d’Eivissa, que creà aquell any el Patronat Municipal de Música.

L’any 2000 es va jubilar, tot i seguir en actiu en càrrecs de caràcter representatiu i tasques d’arranjaments i d’instrumentació de peces populars, de recopilació de sonades, romanços i cançons tradicionals d’Eivissa. El 2005 publicà el llibre Històries, romanços i cançons d’Eivissa i el seu entorn. El 2011 es publicaren els seus estudis d’investigació sobre els “passos” tradicionals de Setmana Santa en el llibre Antics càntics dels passos a les parròquies d’Eivissa.

A més del vessant d’investigador, Gilbert Tur ha compost diverses peces per a teatre, himnes i altres músiques. Ha format part, com a membre o directiu de diverses associacions culturals, veïnals i esportives. Ha estat distingit per la seua feina a la delegació a Eivissa i Formentera de l’Autoritat Portuària de les Illes Balears i per la seua feina musical per l’Associació Pro Música de les Pitiüses i pel Patronat Municipal de Música d’Eivissa.

L’Institut d’Estudis Eivissencs li concedí la Menció d’Honor Sant Jordi 2012 a la producció cultural. [JaTP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments