Tur Mayans, Pius

Tur Mayans, Pius (Sant Francesc Xavier 1932 — Palma 2009) ENSENY/POLÍT Músic i pedagog.

Estudià la carrera de magisteri a Palma i els estudis de professor de piano en el Conservatori de Música de València. Posteriorment va obtenir el títol de professor superior de piano i el títol de professor de solfeig i teoria de la música en el Conservatori Superior de Música de Barcelona (1971). Llicenciat en pedagogia, va obtenir el grau de doctor cum laude per la Universitat de Barcelona l’any 1982 amb la tesi Dimensión histórica, filosófica y metodológica de la educación musical, treball dirigit pel catedràtic de pedagogia de la Universitat de Barcelona Alexandre Sanvisens. Aquest estudi fou posteriorment publicat per Edicions Universitat de Barcelona amb el títol Reflexiones sobre educación musical. Historia del pensamiento filosófico musical l’any 1992. En aquesta obra l’autor intenta justificar la presència de les disciplines musicals en els estudis universitaris, especialment en la formació d’educadors, basant-se en els testimonis dels principals filòsofs i pensadors des de Pitàgores, Plató i Aristòtil fins a Hegel i Schopenhauer.

Intèrpret virtuós de piano, va fer concerts tant a l’àmbit nacional com a l’estranger, així com conferències sobre musicologia, i també va publicar nombrosos articles sobre temes de música i antropologia. Està considerat el millor músic nascut a Formentera. Fou professor de música de l’Escola Universitària de Tarragona, que també dirigí entre 1976 i 1983.

A les eleccions autonòmiques de 1987 es presentà com a diputat autonòmic per Formentera en les llistes de l’antiga Aliança Popular (AP) i no va obtenir l’escó, però aleshores el president del Govern Balear, Gabriel Cañellas, el nomenà conseller de Treball i Transports, càrrec que ocupà durant la legislatura 1987-1991, amb una especial dedicació al transport per ferrocarril a l’illa de Mallorca i a la millora de les comunicacions marítimes entre Eivissa i Formentera.

L’octubre de 1991, després de deixar el càrrec de conseller, guanyà per concurs de mèrits la càtedra de didàctica de l’expressió musical a la Universitat de les Illes Balears i es reintegrà a la docència fins a la seua jubilació l’any 2004.

Durant quatre edicions del Concurs Internacional de Piano d’Eivissa, que té lloc a Sant Carles de Peralta —de la segona a la cinquena edició— en presidí el jurat i hi col·laborà també diverses vegades. També en aquest mateix temps fou president de l’Institut d’Estudis Baleàrics.

D’altra banda, cal esmentar la tasca que desenvolupà des del 1983 fins al 2000, en la coordinació dels cicles de conferències que desenvolupà durant els mesos d’estiu amb el nom de Setmana Universitària de Formentera, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Formentera, de la Universitat de les Illes Balears i de la Caixa de Balears “Sa Nostra”. En aquestos cicles de conferències participaren professors universitaris de diferents països d’Europa i teòrics de gran nivell que presentaren estudis sobre diferents aspectes culturals. [JVV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments