Tunks, John

Tunks, John (Crowborough, Anglaterra 1939 — Palma 2012) SOC Esportista. Estudià a l’institut The Skinners School de Tunbridge Wells (Kent) i es llicencià en geografia a la Universitat de Queens de Belfast, Irlanda del Nord, l’any 1960. Després d’exercir la docència a Irlanda del Nord i Londres es traslladà a Formentera l’any 1965.

Davant la no-homologació de la seua titulació a Espanya, va cursar el títol superior d’anglès de l’Escola Oficial d’Idiomes de Madrid i a partir d’aquell moment impartí classes d’anglès tant de manera particular com en qualitat de professor contractat de l’extensió a Formentera de l’IES Santa Maria com a centre de l’INBAD. L’any 1981 es desplaçà a Sant Carles de Peralta per treballar com a professor en el Col·legi Internacional Morna Valley, on ocupà el càrrec de director de 1984 fins a 1992. A partir d’aquella data retornà a Formentera. L’any 1983 fou nomenat per la Universitat de Cambridge cap de la zona d’Eivissa i Formentera dels exàmens orals d’anglès.

La seua passió per l’esport i concretament pel tennis, el rugbi i l’atletisme el portaren a practicar-lo des de l’edat infantil. Al seu institut ja fou campió escolar tres anys seguits i obtengué el Victor Ludorum com a millor atleta per haver guanyat els 400 m, els 800 m i el salt de longitud als 18 anys d’edat.

A Formentera desenvolupà des del primer moment una important tasca com a professor d’atletisme i fou a partir de 1970 el vertader impulsor d’aquesta modalitat esportiva, tan sols abandonada per la seua estada al centre Morna Valley, on també impulsà les activitats de tennis i l’atletisme.

Però on va aconseguir els més importants èxits esportius va ser com a atleta veterà: John Tunks fou campió de Balears i campió d’Espanya de veterans en la modalitat de 60 m (València 1999), campió d’Espanya de llargada (Barcelona 1999), campió d’Espanya de 60 m (Saragossa 2000), campió d’Espanya de 100 m (Talavera 2000), campió d’Espanya de 60 m aire lliure (València 2001), campió d’Espanya de 100 m pista coberta (Salamanca 2001), campió d’Espanya de 60 m (Sant Sebastià 2002), campió d’Espanya de 100 m i llargada (Ourense 2002), campió d’Espanya de llargada en pista coberta (Oviedo 2003), campió d’Espanya de llargada i 60 m en pista coberta (Saragossa 2004), campió d’Espanya de llargada i subcampió en 60 m (Oviedo 2005) i campió d’Espanya en la modalitat de 60 m en pista coberta (Oviedo 2006).

Així mateix també ha disputat el Campionat d’Europa a Bordeus (França 2001) i en la modalitat de 60 m aconseguí la novena plaça i la sisena en llargada. L’any 2003 disputà el Campionat d’Europa de Sant Sebastià, on aconseguí la cinquena plaça en 60 m i la vuitena en llargada. Aquell mateix any disputà el Campionat del Món en Pista Coberta a Sindelfingen (Alemanya) en la modalitat de 60 m, en la qual aconseguí l’onzena plaça i la setzena en llargada. L’any 2005 participà en el Mundial a l’Aire Lliure celebrat a Sant Sebastià, on obtengué la quarta plaça en la modalitat de 4x100 m, en el Campionat d’Europa disputat a Eskilstuna (Suècia) aconseguí la Medalla de Bronze en 60 m i la sisena plaça en llargada, i en el Campionat del Món celebrat a Linz (Àustria) obtengué la sisena plaça en la modalitat de 60 m en pista coberta, i l’any 2007 disputà el Campionat d’Europa de 60 m a Hèlsinki, on es classificà en onzena posició. L’any 2004 l’atletisme fou incorporat a l’organigrama esportiu de la SE Formentera, sota la seua direcció tècnica.

Al marge de la seua faceta d’atleta i professor d’atletisme, cal remarcar la seua tasca com a soci fundador del Club de Tennis Formentera l’any 1977 i com a organitzador dels seus tres trofeus anuals. Éra el president d’aquesta entitat des de 1993.

La tasca de promoció esportiva realitzada a Formentera per John Tunks li fou reconeguda l’any 1998 en la Festa de l’Esport organitzada pel Consell d’Eivissa i Formentera, quan fou elegit millor persona física, i l’any 2002, a Formentera, el Patronat Municipal d’Esports l’escollí com a persona més rellevant en la promoció de l’esport local. [JVV]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments