Torres Costa, Josep –Pep Simon–

Torres Costa, Josep –Pep Simon– (es Cap de Barbaria 1898 — la Mola 1988) SOC Cèlebre cantador i creador de cançons formenterer.

Va néixer a la zona de Can Parra, as Cap de Barbaria. Com molts joves formenterers, emigrà a Amèrica en dues etapes: a Cuba entre 1923 i 1927 i a Montevideo entre 1928 i 1933. A ultramar es dedicà a l’agricultura, la pesca d’esponja i va fer de cuiner a bord dels vapors en què s’enrolà.

Retornat a Formentera, aviat consolidà la seua fama de cantador audaç, enginyós i original. Destacà també com a sonador en esquadres de caramellers i com a artesà d’instruments musicals. A mitjan s. XX passà a viure a la Mola. Les seues cançons han circulat molt temps en boca d’altres cantadors formenterers i eivissencs i han estat recollides en el llibre Cantada pagesa (1993).

El 1981 l’Obra Cultural Balear de Formentera instituí el Premi Pep Simon per guardonar aquelles persones implicades en la promoció i la conservació de les diferents manifestacions de la cultura musical formenterera (dansa, música i cant).

Les darreres dècades de la seua vida, Josep Torres Costa “Pep Simon” col·laborà en les iniciatives per redreçar la cultura del cant i el ball i esdevengué un aferrissat defensor del manteniment de les tradicions, com a forma de contrarestar l’onada creixent d’estandardització cultural. [VFM]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments