Torrent, es

Torrent, es GEO

1 Nom de la platgeta que es forma a la desembocadura del torrent de s’Aigua, al límit de les véndes de Davall sa Serra i es Cubells, al poble d’aquest nom del municipi de Sant Josep de sa Talaia. Es tracta d’un petit tram de costa baixa formada per pedruscall i arenes gruixudes obert a la mar cap a migjorn. S’hi troba un restaurant que està situat en terrenys inclosos en la vesina àrea urbana de sa Caixota (també coneguda com Vista Alegre).

2 Principal curs hidrogràfic del poble de Sant Agustí des Vedrà, i un dels més grans, per extensió de conca, del municipi de Sant Josep de sa Talaia, amb 15,35 km2. Travessa tot el poble de S a N, fins a desembocar a la platja des Port des Torrent, a la costa S de la badia de Portmany, on forma una relativament extensa àrea dunar. En alguns trams es coneix també com a torrent d’en Pujolet. A la seua part alta recull les aigües de l’àmplia raconada formada pel puig de s’Avenc a l’O, sa Talaia de Sant Josep i la serra d’en Nebot al S i la serra d’en Portmany i el puig d’en Racó a l’E.

De totes aquestes elevacions baixen diverses torrenteres (des Pou des Ginebre, el canal d’en Racó...). El seu curs mig travessa el pla de Sant Agustí, format per terres al·luvials en algun sector ben profundes. Més avall, a partir d’un punt conegut com es cap des Salt passa a formar un profund solc en el territori, amb un fons pla i autèntics espadats a banda i banda. La seua profunditat va disminuint així com hom s’apropa a la costa, al temps que el fons de torrent es va fent més ample.

Al s. XXI només en moments de pluges excepcionals arriba a portar aigua amb una certa continuïtat, encara que sí que n’acumula per donar lloc a un important aqüífer a la zona del pla. [JPS]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments