Toonder, Jan Gerhard

Toonder, Jan Gerhard (Rotterdam 1914 — Amsterdam 1992) LIT Literat holandès que va viure durant nou anys (1957-1966) a Eivissa i que ajudà altres escriptors holandesos a cercar residència, principalment a la barriada de ses Figueretes; també establia una certa disciplina entre aquella colònia d’escriptors.

Encara que és poc conegut fora d’Holanda, el seu llibre Hannibal en de ratten (1963) és un viu retrat de la bohèmia estrangera de l’Eivissa dels anys seixanta. El títol fa una críptica al·lusió al gat de l’autor (Anníbal) i a l’etiqueta de rates que havia atorgat el bisbe Cardona Riera als estrangers més irresponsables i sempre amarats d’alcohol. Entre els protagonistes de la seua novel·la hi ha el novel·lista nord-americà Stephen Seley, els cans eivissencs, la presó d’Eivissa, ses Figueretes, l’ús creixent de la marihuana, etc. Per a la portada de la novel·la escollí un mapa de l’illa creat el 1934 per l’artista eslovè A. Bucik.

La carrera literària de Toonder es troba molt lligada al seu germà major Marten (1912-2005), ja que treballaren conjuntament en tres llibres infantils (1936-38) i en guions i dibuixos animats com Tom Poes, Kappie i Bommel i Panda.

Toonder va estudiar economia a la Universitat de Rotterdam, encara que de molt jove es va iniciar en la literatura infantil, i algunes d’aquestes obres eren il·lustrades per Marten; el 1939 va publicar la primera novel·la. Al llarg de la seua vida literària de cinquanta anys va escriure 34 llibres, la majoria són novel·les de caràcter autobiogràfic. La seua obra també inclou assajos, poemes, llibres de viatges o memòries. Quan Toonder va desembarcar a Eivissa el 1957, amb 43 anys, tenia 20 llibres editats; a pesar d’haver publicat amb el seu germà durant l’ocupació nazi una revista clandestina i una novel·la amb textos subversius, en acabar la guerra se li prohibí editar la seua obra durant un any, acusat de col·laboracionista; aquesta taca va fer que dubtàs de la continuació de la seua carrera fins ben entrats els anys cinquanta.

El 1957 s’acabava de divorciar, no tenia feina ni diners i el seu germà l’envià a Barcelona per gestionar el cobrament dels drets d’autor dels dibuixos animats venuts a Espanya; acabades les gestions, agafà un vaixell amb destinació a Eivissa per passar-hi una setmana de vacances. S’establí a l’illa i es va convertir en l’amfitrió i en el model de feina a seguir pels altres escriptors estrangers abandonats a l’alcohol, el sol i les festes. Durant l’estada eivissenca Toonder va complementar els seus ingressos fent traduccions, escrivint contes curts regularment per a Panda, el còmic editat pel seu germà.

Deu anys després d’abandonar Eivissa, va retratar diversos aspectes de la vida a l’illa en les memòries De spin en de badkuip (L’aranya al bany, 1976), amb evocacions de Clifford Irving, Elmyr de Hory, John Anthony West, Jan Cremer o el metge Joan Villangómez. També va escriure sobre Eivissa el 1978 a la revista BZLLETIN un article sobre el també escriptor holandès Bet Schierbeek.

Finalment, Toonder va ser un informant destacat de Gerard Mulder per a la seua obra Escritores y pintores holandeses en las Pitiusas 1957-1964 (TEHP, 2002).

Quan tornà a viure a Holanda, Toonder va escriure cinc novel·les més i va traduir a l’holandès la novel·la contra el turisme del seu amic John Anthony West, Osborne’s rebellen (1969), situada de manera dissimulada a Eivissa, i una novel·la de J. D. Salinger, Heft hoog de nokbalk, timmerlieden.

Toonder destaca per la millora de la seua obra després de l’estada a Eivissa i també pel seu efecte beneficiós, disciplinari i estimulant entre la nombrosa colònia dels escriptors holandesos i d’altres països que residiren a Eivissa a cavall de les dècades dels anys cinquanta i seixanta del s. XX. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments