Tarrés Marí, Xico

Tarrés Marí, Xico (Eivissa 1958) SOC/POLÍT Mestre i polític. Casat amb Kàtia Roselló Montelongo, tenen dos fills, Enric i Núria.

Cursà estudis primaris a l’Escola Sa Graduada, el batxillerat a l’Institut Santa Maria i la diplomatura de magisteri a la Universitat de Barcelona. El 1983 començà a exercir la docència a l’escola Joan XXIII d’Eivissa, on impartí classes de llengua catalana fins a 1999.

Gran afeccionat a l’esport, sempre ha compaginat la tasca docent amb la d’entrenador d’handbol: ha entrenat els equips escolars de Joan XXIII i els júnior i sènior de la Societat Esportiva Eivissa.

L’any 1991 entrà en el món de la política de la mà de l’exalcalde d’Eivissa Enric Mayans Tur , formà part de la candidatura del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) i fou regidor a l’oposició. S’hi afilià l’any següent. Tornà a repetir a les llistes socialistes el 1995 i quedà novament a l’oposició.

El 1999 va encapçalar la candidatura del Pacte Progressista a l’Ajuntament d’Eivissa que guanyà les eleccions i fou alcalde, en substitució d’Enric Fajarnés Ribas. A final de 1999 Eivissa rebé la declaració de Patrimoni Mundial de la Unesco i, l’any 2000, se celebrà la primera edició de la Festa Eivissa Medieval per commemorar aquesta declaració. Durant aquella legislatura s’impulsaren polítiques lligades al patrimoni, com la creació del Consorci Eivissa Patrimoni de la Humanitat, la rehabilitació de can Botino —posterior seu de l’alcaldia— i l’aprovació del Pla director de murades.

L’any 2000 fou nomenat secretari general de la Federació Socialista Pitiüsa, càrrec que ocupà fins al 2004. El 2008 tornà a ocupar la secretaria general de la nova Federació Socialista d’Eivissa (ja separada de la Federació de Formentera).

El 2003 encapçalà de nou la candidatura del Pacte Progressista a l’Ajuntament d’Eivissa i revalidà la victòria electoral. Fou alcalde fins al 2007, quan abandonà l’Ajuntament d’Eivissa per ser cap de llista de la nova coalició PSOE-Eivissa pel Canvi al Consell Insular d’Eivissa. El 28 de maig de 2007 aquesta candidatura guanyà les eleccions per només 38 vots de diferència davant la candidatura del Partit Popular, al capdavant de la qual es presentava Pere Palau Torres.

El 9 de juliol de 2007 fou investit president del nou Consell Insular d’Eivissa, després de l’entrada en vigor de la reforma de l’Estatut d’autonomia de les Illes Balears, que establia la creació del Consell Insular de Formentera. Tarrés s’incorporà també com a diputat al Parlament de les Illes Balears. Durant el seu mandat com a president del Consell, s’adquiriren l’antic aquarterament militar de sa Coma, per ubicar-hi el campus universitari d’Eivissa, i el polvorí de Santa Gertrudis, s’incorporà al patrimoni la península de sa Caleta (Sant Josep de sa Talaia), s’iniciaren les obres del Parador Nacional al Castell i del nou hospital de Can Misses i es modernitzaren l’aeroport i el port d’Eivissa.

L’any 2011 es presentà a la reelecció amb la coalició PSOE-Pacte per Eivissa, que va perdre les eleccions enfront del Partit Popular, encapçalat aquesta vegada per Vicent Serra Ferrer.

El 2014 Xico Tarrés és diputat al Parlament de les Illes Balears i ocupa el càrrec de portaveu de l’oposició al Consell d’Eivissa. [MSP]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments