Suskind, Richard (Dick)

Suskind, Richard (Dick) (Nova York 1926 — Los Angeles 1999) LIT Nascut al Bronx, fill d’un pelleter amb avantpassats russos, amb 19 anys s’allistà i va prendre part en la batalla de les Ardenes (1944-45).

Finalitzada la guerra va estudiar amb beques a les universitats de Columbia, Florència i París. Després cursà estudis de baríton. El 1948 s’allistà a l’exèrcit israelià i prengué part en la guerra araboisraeliana cantant per a les tropes. Durant dos anys s’enrolà en la marina mercant i després passà a viure a Itàlia, dos anys, i a París, cinc; amb la seua dona s’instal·là el 1960 a Santa Eulària des Riu; en una breu estada anterior (1957), havia viscut a la ciutat d’Eivissa.

Residí a l’illa durant set anys, excepte quatre mesos en què es traslladà a Califòrnia, on treballà com a escriptor d’un projecte per enviar l’home a la lluna. El 1966 es traslladà al poble mallorquí de Gènova, perquè deia que les distraccions d’Eivissa li impedien treballar com ell volia. Suskind va escriure els seus primers llibres a can Ros, la casa del puig de Missa de Santa Eulària que va llogar i que més endavant fou habilitada com a Museu d’Etnografia d’Eivissa; allí va escriure els llibres d’aventures, molts per a adolescents que tracten sobre soldats i aventurers, des dels bàrbars i els croats fins als anarquistes i els soldats de marina.

Suskind i la seua esposa Ginette, d’origen francès, són els protagonistes de la pel·lícula d’Allan King sobre artistes i escriptors a Eivissa Running away backwards (1964, Fugint cap enrere) i també d’un llarg docudrama sobre l’escàndol Irving-Hughes emès el 1974 pel canal alemany ZDF. Durant la seua primera estada a Eivissa, el 1957, Suskind va conèixer un altre escriptor també de Nova York, Clifford Irving , company seu d’escacs, amb qui col·laborà en la redacció de L’autobiografia de Howard Hughes, escrita el 1971 i publicada primer en castellà (1975) i després en anglès (1999).

També amb Irving va escriure Clifford Irving: What really happened (1972), reeditada com Project Octavio (1976) i The hoax (1981, La gran estafa). El guió de Running away backwards fou escrit per un altre escriptor de Nova York que residia també a Santa Eulària des Riu, Robert Goldston , que s’inspirà en els llibres per a adolescents de Suskind. El guió de Goldston tracta d’un escriptor acabat d’arribar a Eivissa (el paper que fa Suskind), que descobreix la vida bohèmia amb tots els seus atractius i inconvenients; després de diversos intents de marxar de l’illa, una sessió de quiromància el convenç per quedar-s’hi i la seua companya exclama “Tendrem un gran èxit!”.

Molt diferent fou la història d’un altre en què col·laborà amb Irving, Project Octavio: el projecte s’inicià el Nadal de 1970 quan els dos amics es reuniren a Palma i Irving li plantejà “l’autobiografia fictícia”. Investigaren a Nova York, Houston i Los Angeles: aconseguiren molts de detalls biogràfics de Hughes; una vegada reunit el material, treballaren entre juliol i setembre de 1971 a l’estudi d’Irving al puig des Molins, al costat de la casa d’Elmyr de Hory gravaren hores de converses falses amb el milionari texà, ja que l’editorial McGraw Hill estipulà el lliurament d’una transcripció. Els dos intercaviaren freqüentment els papers, contant detalls aparentment autèntics amb altres imaginats sobre el milionari texà, com p. ex. una connexió amb el misticisme hindú. Finalment decidiren que la transcripció de la falsa biografia fos un treball exclusiu d’Irving, al qual es dedicà entre octubre i desembre d’aquell any de 1971.

L’engany es destapà quan Hughes amenaçà jurídicament l’editorial i després, el gener de 1972, va tenir una conferència telefònica amb periodistes, rompent un silenci mediàtic de tretze anys. Suskind fou condemnat a sis mesos de presó pel delicte de conspiració i estafa, encara que, per bona conducta, únicament en complí un. Irving en complí disset mesos.

Després de fer un circuit per algunes tertúlies televisives, la parella Suskind protagonitzà els seus propis papers en un docudrama de tres hores dirigit per Peter Schulz-Rohr sobre l’escàndol Hughes-Irving Der Scheck heiligt die Mittel (1974, El xec justifica els mitjans), rodat la primavera de 1973 a Eivissa, Nova York i Hamburg i emès per la ZDF el maig de 1974. Després la família Suskind es traslladà a Londres, on ell treballà com a guionista televisiu. Finalment es traslladà a Los Angeles.

Morí el mateix any en què es publicà la versió original The Autobiography of Howard Hughes, que Irving dedicà a Suskind. L’adaptació cinematogràfica de La gran estafa (2006) representa un Suskind totalment diferent al real, ja que el mateix Irving el descriu com “pícar, jovial i erudit”. La decisiva contribució de Suskind a un dels llibres més cèlebres escrits a Eivissa va quedar eclipsada, des de l’inici, pel carisma d’Irving. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments