Spelbrink, Walter

Spelbrink, Walter SOC Filòleg alemany. A partir de l’estada que Mn. Antoni Griera va fer a la universitat alemanya de Halle per ampliar estudis de romanística, dos joves estudiants alemanys varen venir a Eivissa durant els anys trenta del s. XX per recollir materials per a la tesi doctoral: Spelbrink es va interessar per la cultura material, seguint l’escola Worten und Sachen (Paraules i coses, 1909), i Hans Jakob Noeggerath es va interessar per la literatura oral.

Spelbrink va ser a Eivissa i Formentera entre juny i octubre de 1931 i es va instal·lar a viure a la casa que l’escultor i fotògraf també alemany Jokisch tenia llogada a la punta des Molí de Sant Antoni de Portmany. L’objectiu del seu viatge va ser un estudi lexicogràfic de la casa tradicional, a través d’una investigació lingüística i etnològica, que li havia de servir com a tesi doctoral per a la Universitat d’Hamburg, la qual va ser acceptada el 23 de juny de 1938. Amb el títol “Die Mittelmeerinseln Eivissa und Formentera. Eine kulturgeschichtliche und lexikographische Darstellung” (Les illes mediterrànies Eivissa i Formentera. Una descripció cultural i lingüística), el treball va ser publicat al Butlletí de Dialectologia Catalana XXIV i XXV (1936 i 1937), acompanyat de setanta fotografies fetes per l’autor, entre les quals algunes eren del seu amic Jokisch.

L’investigador va arribar a Eivissa parlant un bon català i coneixia tota la bibliografia sobre la varietat geogràfica d’Eivissa publicada per Alcover i Griera. A la introducció té paraules d’agraïment cap a col·laboradors i informadors, a Mn. Isidor Macabich, a Domingo Viñets, a don Paco, que regentava una fonda a Sant Antoni, a Andreu Tur Tur, secretari de l’Ajuntament de Sant Antoni, a Mn. Bartomeu Ribas i Ferrer, rector de Sant Antoni, el qual el va informar de la pesca i dels peixos, i al capellà de la Mola de Formentera, Mn. Antoni Roig Guasch.

L’obra tracta tot l’hàbitat de la vida pitiüsa: tipologia d’arquitectura tradicional, materials, tècnica de construcció, estances de la casa, mobiliari, objectes de la casa, corrals i animals, els noms i les maneres de cridar-los, el conreu de la terra, de pastar el pa, de la matança del porc, dels molins i les seues classes, de rentar roba, de fer espardenyes, de la drassana i la construcció naval, de les salines, etc.

Aquesta investigació duta a terme seguint el mètode cultural de l’escola Worten und Sachen té un bon precedent en l’obra de l’arxiduc Lluís Salvador Les Balears descrites per la paraula i la imatge. Les antigues Pitiüses, publicada a Leipzig l’any 1869. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments