Söderberg, Lasse

Söderberg, Lasse (Estocolm, Suècia 1931) LIT Traductor, poeta i fundador i director del festival anual Els Dies de la Poesia (Internationella Poesidagarna).

Söderberg és ben conegut per haver popularitzat als països nòrdics els majors poetes contemporanis del món hispànic, entre ells García Lorca, Neruda i Borges.

Söderberg va viure a Eivissa alguns mesos de 1956, recordats en les seues memòries En vinter på Ibiza (2008, Un hivern a Eivissa), títol que recorda Un hiver à Majorque (1842) de George Sand.

El seu pare fou el periodista i traductor Sten Söderberg, mentre que la seua mare Irmgard Pingel, alemanya de naixement, va traduir al suec Cela, Paz i diversos escriptors cubans. Amb 17 anys assistí a un institut de la Bèlgica francòfona i quan retornà a Estocolm fou un dels poetes fundadors del grup Metamorfos; aquesta associació neoromàntica s’inspirà en els surrealistes, els beats i la música de jazz.

Sempre l’ha fascinat Espanya gràcies al seu interès per la Generació del 27 i per conèixer la dictadura franquista. Entre les llargues estades a Mallorca (1953) i a Eivissa (1956) aparegué el seu primer llibre Akrobaterna (1955, Els acròbates), que mostra també els seus interessos surrealistes —un moviment fins llavors desconegut a la poesia sueca. El seu interès per Espanya i les Balears es veu a Europas snäcka (2001, edició en castellà, Caracol de Europa, 2003), amb diversos poemes inspirats en Ramon Llull, i a En vinter på Ibiza (2008). La seua última obra descriu les seues amistats a Eivissa amb artistes i escriptors com Ole Sarvig, i compta amb poemes i fotos, una de les quals és d’una excursió a Formentera.

Des de 1987 Söderberg ha dirigit el Festival de Poesia de Malmö, una prestigiosa reunió internacional amb noms com Heaney i Walcott i amb la presència de molts escriptors d’Espanya i d’Hispanoamèrica.

Tres col·leccions dels seus poemes han estat traduïdes al castellà en el recull El otro brillo (2004). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments