Sheckley, Robert

Sheckley, Robert (Nova York 1928 — Poughkeepsie, Nova York 2005) LIT Literat del gènere de la ciència-ficció autor de col·leccions de contes i una vintena de novel·les; fou el primer editor de la revista de ciència-ficció Omni (1979-81).

La seua segona sèrie detectivesca (1993-97) està ambientada principalment a Nova York, París i Eivissa, aquest últim lloc descrit pel protagonista Hob Draconian, que diu “No has viscut fins que has passat un estiu a Eivissa” o “Una setmana a Eivissa val més que una vida a qualsevol altre lloc”.

Sheckley havia nascut en el si d’una família jueva amb arrels poloneses i lituanes; va descriure la seua infància com normal i ja tenia la ferma decisió de ser escriptor de ficció des de molt jove.

Anà a la Guerra de Corea (1946-48) i després a la Universitat de Nova York (1948-51), on estudià literatura anglesa i filosofia. Durant la seua estada de nou anys a Greenwich Village era, segons ell mateix confessà, un escriptor burgès, molt llunyà de la típica imatge dels bohemis beatniks.

El 1960 era casat dues vegades i, cansat de la vida de Nova York, decidí visitar algunes ciutats europees buscant un lloc per escriure. Amb un altre escriptor jueu de Nova York, Richard Suskind, es dirigiren a Eivissa i Scheckley es quedà tres mesos a Santa Eulària des Riu. Durant la dècada següent va fer nombroses visites a Eivissa fins que el 1970 es traslladà a Morna amb la seua tercera dona, Abby Schulman.

El més conegut dels contes fantàstics que va escriure a Eivissa és In a land of clear colours (1974, En una terra de colors transparents), títol d’un poema de Swinburne, que fou reeditat en un àlbum multimèdia de luxe per la Galeria el Mensajero de Santa Eulària (Martin i Helga Watson Todd) el 1979. El text d’aquest llibre de gran format és acompanyat amb il·lustracions de Leonor Quile i una gravació d’LP llegida per Peter Sinfield, acompanyat per Brian Eno.

Sheckley retornà a Nova York el 1978 per dedicar-se a l’edició de ficció d’Omni; passà llargs períodes a Florida, Oregon, París i Eivissa. Els seus llibres han estat traduïts a multitud d’idiomes —hi ha 13 llibres en castellà— i aconseguí la seua fama perquè els escenaris futuristes són contrastats amb una ironia molt humana i a la vegada obscura. Alguns dels seus contes han estat adaptats per al cine, un d’ells Freejack (1993) per Geoff Murphy, el director que després rodà part de la trilogia d’El senyor dels anells.

Sheckley va escriure dues sèries de detectius, una protagonitzada per Stephen Dain i l’altra per Hob Draconian, que comença amb el detectiu a la seua agència privada de Nova York abans de traslladar la seu a París i a Eivissa.

A The alternative detective (1993) l’heroi segueix la pista d’unes planxes de windsurf que han desaparegut de camí a Eivissa.

Draconian New York (1996), ambientat principalment a París, tracta sobre com reunir els diners per pagar la hipoteca de la casa de camp de Morna: “Per a qualsevol persona que va venir a Eivissa els anys seixanta, Eivissa significa una cosa diferent. Posseir la teua pròpia hisenda és part d’aquell somni. És com dir: No som un vagabund sense casa i sense família, pertanyo a un lloc”.

Soma blues (1997) conté descripcions llargues sobre l’estil de vida dels residents estrangers a Eivissa, on passa gran part de l’argument; comença amb un assassinat a París i després de diverses voltes acaba a Eivissa, on un càrtel narcotraficant és a punt de llançar un nou líquid estimulant basat en el narcòtic Soma, fet famós per Aldous Huxley a Un món feliç (1931); el desenllaç passa en un hotel de luxe de la zona des Amunts, similar a l’hotel Hacienda de na Xemena, on els membres d’un culte hindú s’han reunit amb membres del càrtel per a un sacrifici humà —el detectiu complaent, que té al·lucinacions divines després d’injectar-se la droga.

El 2005 Sheckley emmalaltí mentre era a una conferència sobre ciència-ficció a Kiev i morí poc després a l’estat de Nova York. La seua nota autobiogràfica per a In a land of clear colours fou reeditada en castellà, amb una breu entrevista de Marià Planells publicada a Ibiza, La senda de los elefantes, vol. 2 (1986). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments