Serra Guasch, Àngel

Serra Guasch, Àngel (Eivissa 1883 — Barcelona 1946) SOC/ ECON Empresari.

Juntament amb el seu germà Bartomeu (1882-1930) va muntar diversos negocis i així crearen la sastreria i botiga de teixits Bartomeu i Àngel Serra, amb seu a la plaça de Sant Telm, 19 i 35, i al carrer de Francisco Manuel de los Herreros, 13. També gestionà durant molts d’anys el Teatre Pereira, primerament amb Julià Vilàs i a partir de 1911, quan finalitzà el contracte que tenien conjuntament, ell tot sol, fins a la primeria de 1930, quan fou arrendat a Joan Roig Tur.

El 1912 l’Ajuntament d’Eivissa li va vendre un solar del passeig de Vara de Rey, que abans ja havia ocupat amb una barraca, la qual amb el temps convertí en un teatre estable. Com a home emprenedor també havia muntat uns cavallets per a infants i volia instal·lar una pista de patinatge així com organitzar espectacles taurins.

Políticament milità en el Partit Liberal i després passà als liberals autonomistes de Carles Roman; el 1920 fou regidor de l’Ajuntament d’Eivissa i diverses vegades ocupà temporalment l’alcaldia per baixa del titular Peregrí Serrano i Joan Hernández Torres. Finalitzada la dictadura de Primo de Rivera tornà a ser designat regidor.

El 1928 aixecà un nou edifici per al teatre i cinema en el mateix solar on es trobava el pavelló Serra. En el projecte de l’edifici, hi intervengué el prestigiós arquitecte format a Barcelona Nicolau Maria Rubió i Tudurí; el teatre s’inaugurà el desembre d’aquell any i, entre altres luxes, hi havia el teló, que era obra de Manuel Arnau, primer escenògraf del teatre Eslava de València.

El mes de febrer de 1931 amb el seu automòbil va tenir un accident sortint del poble de Santa Eulària des Riu, en el qual moriren els seus amics Andreu Tuells Pujol, Joan Escandell Tur i Rafael Verdera Ferrer; Àngel Serra, que conduïa, en sortí il·lès.

Fou també el promotor de la instal·lació de la Clínica Eivissa, que muntà l’any 1931 en un xalet de la seua propietat al començament de la carretera de Sant Antoni, regit per l’auxiliar de medicina i cirurgia Marià Ramon Lavilla, a la qual acudien eventualment especialistes venguts de Mallorca; després d’algunes vicissituds, fou la clínica del metge Pedro de Alcántara Martínez Martínez .

Morí a Barcelona, on havia acudit per sotmetre’s a una operació quirúrgica. [FCC]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments