Selz, Jean

Selz, Jean (París 1904 — 1997) SOC Escriptor i crític d’art.

Fou un home de lletres, cultivat, d’esperit obert i curiós. Arribà per primera vegada a Eivissa la primavera de 1932 acompanyat de la seua esposa Guyet; venia per quedar-s’hi uns quinze dies i es va quedar dos anys. Quedà captivat per la bellesa, per la tranquil·litat de l’illa i pel seu arcaisme: la manera de viure dels eivissencs, els vestits, l’arquitectura, els costums... en fi, la vida eivissenca, que era el paradigma d’una societat ancorada en el temps.

De la seua estada a Eivissa han quedat articles publicats en revistes franceses i fotografies. Llogà una casa a Dalt Vila al carrer de la Conquista. Aquesta llar es convertí en punt de trobada de molts artistes i escriptors que hi havia a l’illa, entre altres el filòsof Walter Benjamin, del qual esdevingué amic i company d’experiències, l’escriptor Elliot Paul, el dadaista Raoul Hausmann, el pintor Paul-René Gauguin i l’escriptor Pierre Drieu la Rochelle.

L’estiu de 1932 llogaren a la badia de Sant Antoni —al molí de sa Punta— “La Casita”, una casa de nova construcció que estava al costat de can Frasquito, on vivia el filòsof alemany Walter Benjamin; l’amistat i la simpatia entre ambdós fou recíproca.

Quan arribà a Eivissa era l’únic francès de l’illa, l’any següent s’hi establí el seu germà, Guy Selz, qui obrí un bar, “el Migjorn”, al port d’Eivissa, a l’edifici que després fou la Fonda Formentera, bar de trobada de tots els artistes, escriptors i estrangers que residien o passaven per l’illa.

Els seus articles que fan referència a Eivissa són: “Viatge a les Illes Pitiüses. Eivissa, illa de l’antiguitat mediterrània” (1934), publicat a la revista parisina La Nature; “Walter Benjamin a Eivissa” (1954), publicat a Les lettres nouveles; “Una experiència de Walter Benjamin” (1959), també publicat a Les lettres nouveles, en què tracta sobre l’experiència de tots dos amb l’opi a la casa de Dalt Vila durant la primavera de 1933.

Mentre va durar l’amistat amb el filòsof berlinès traduí al francès, amb la seua ajuda, cinc capítols del seu llibre Infantesa a Berlín cap a 1900. Un misteriós incident acabà amb la seua amistat.

Retornà a Eivissa els anys cinquanta i escrigué l’article “Una illa afortunada guarda les seues tradicions” (1957). [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments