Seley, Stephen

Seley, Stephen (Newark, New Jersey 1915 — Eivissa 1983) LIT Novel·lista i protagonista de diversos llibres ambientats a Eivissa.

Va néixer al si d’una família benestant jueva d’origen rus connectada amb la màfia —el seu pare, Simon M. Seley, advocat i jugador d’èxit, manejà el divorci de l’home que inspirà The godfather. Com molts joves rics, Seley s’afilià al partit comunista, abandonà els estudis a Harvard i finalment fugí a Ciutat de Mèxic per escapar-se del servei militar durant la Segona Guerra Mundial.

The cradle will fall (1945, La falca caurà), la seua primera novel·la, fou posada en la llista negra per “activitats antinord-americanes” pel comitè del senador McCarthy. La segona novel·la fou Baxter Bernstein: a hero of sorts (1949, Baxter Bernsteix: una classe d’heroi), en què recupera les seues aventures a Nova Orleans i a Mèxic a principi dels anys quaranta; el fort missatge antibèl·lic i l’ús del monòleg interior va fer que els crítics el comparassin amb l’Ulisses de James Joyce i ell es traslladàs a Europa. A París treballà en una tercera novel·la molt més experimental, The end of mercy (1969, El final de la compassió), amb un llenguatge críptic, una tipografia poc ortodoxa i un text caòtic que l’acosten a Finnegans wake.

Seley es traslladà a Eivissa a final dels anys cinquanta del s. XX a causa de la fama de la colònia artística, i perquè se’n deia que l’alcohol era molt barat; aviat aconseguí fama entre els residents forasters i els mateixos illencs pel seu humor i pels excessos alcohòlics. Algunes d’aquestes anècdotes divertides foren recopilades durant molts d’anys per altres literats establerts a l’illa com Peter Kinsley , que a Eivissa va escriure la seua memòria de caràcter autobiogràfic Bogged Down in County Lyric (2002, Empantanegat en un combat líric) i la novel·la The shy pornographer (2004, El pornògraf tímid). [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments