Santa, cova

Santa, cova GEOL Cavitat natural situada al peu del vessant NE del puig des Coll des Jondal (serra de sa Cova Santa), ben prop del km 7 de la carretera d´Eivissa a Sant Josep.

Coneguda des d´antic i tradicionalment considerada una capella edificada per un ermità, la primera referència científica coneguda és de l´espeleòleg català Gabriel Puig i Larraz (1894).

L´estudi més complet es va dur a terme en una campanya d´exploració geoespeleològica realitzada pel Grup d´Exploracions Subterrànies de Barcelona l´any 1952, els resultats de la qual, incloent-hi l´aixecament topogràfic de la cova, varen ser publicats l´any següent. Les exploracions posteriors s´han centrat principalment en la recerca de la fauna cavernícola.

La cova Santa està situada dins d´un conjunt de roques dolomies del juràssic inferior o lies (mesozoic) i pertany al tipus de cavitat estructural clàstica típica del carst balear de muntanya. El seu origen ha estat a partir de l´acció corrosiva de l´aigua (carbonatació) quan s´infiltra i circula a través de les nombroses fissures existents en aquestos tipus de roques. Una vegada formada tota una complexa xarxa de canals de corrosió, el procés evoluciona cap a l´establiment d´un buit inicial que continua amb el seu enderrocament progressiu i la formació dels espeleotemes (estalactites, estalagmites i altres dipòsits calcaris).

Presenta dues obertures àmplies, una que fa de claraboia al sostre i l´altra a nivell de terra, que serveix d´entrada i que s´estén en direcció S amb un recorregut de més de 90 m. El primer tram, amb un fort pendent, davalla fins a una gran estalagmita anomenada es Frare que tot seguit dóna pas a una sobtada caiguda vertical d´uns 15 m que condueix a una sala de més de 30 m2 i uns 20 m d´alçada. Des d´aquest punt una gran esquerda condueix a diverses sales de dimensions més reduïdes amb nombrosos espeleotemes, entre els quals destaquen una estalactita i una columna que superen els 4 m d´alçada. Els enderrocs formen bona part del sòl de la cova. [XGR]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments