Sanchis Guarner, Manuel

Sanchis Guarner, Manuel (València 1911 — 1981) LING Es va llicenciar en dret per la Universitat de València i va obtenir el grau de doctor en filosofia i lletres per la Universitat Complutense de Madrid.

Aquest filòleg es vincula amb les illes Balears per la seua col·laboració en el Diccionari Català-Valencià-Balear (DCVB) d´Antoni Maria Alcover i de Francesc de Borja Moll. Amb aquest darrer, l´any 1935 va fer una eixida filològica per Eivissa.

Va escriure obres de lingüística, literatura, història, etnografia i cultura popular dels Països Catalans i de la resta d´Espanya. Se´n poden esmentar els següents llibres i treballs: La llengua dels valencians (1933), Gramàtica valenciana (1950), Els pobles valencians parlen els uns dels altres (1963-83), Els parlars romànics de València i Mallorca anteriors a la Reconquesta (1955), Els poetes romàntics de Mallorca (1950), Els poetes insulars de postguerra (1951) i Aproximació a la història de la llengua catalana (1980).

Va ser guardonat amb el Premi d´Honor de les Lletres Catalanes l´any 1974.

Convidat pel prestigiós lingüista Tomás Navarro Tomás va ser membre de l´equip d´investigadors de l´obra Atlas Lingüístico de la Península Ibérica, per al qual va fer recerca juntament amb Francesc de Borja Moll per terres del domini lingüístic català.

Després de la Guerra Civil va ser empresonat per la seua col·laboració amb la República i, en llibertat provisional, va instal·lar-se a Mallorca (1943), on va impartir classes d´idiomes a l´institut i va tornar a la recerca filològica conjuntament amb Francesc de Borja Moll. L´any 1942 ambdós lingüistes varen continuar l´Atlas Lingüístico de la Península Ibérica i se´n va publicar el primer volum a cura de Sanchis Guarner.

L´any 1952 fou nomenat membre corresponent de la Real Academia Española i l´any 1953 magister de l´Estudi General Lul·lià.

Durant els anys d´estada a Mallorca va col·laborar en la redacció de veus del DCVB, en revisava les cèdules lexicogràfiques, les completava i en feia l´ordenació provisional dels significats.

L´any 1959 va tornar a València, on va exercir de professor de francès en un institut i va impartir cursos de filologia romànica i de lingüística general a la universitat. L´any 1979 va ser nomenat catedràtic de lingüística valenciana a la Universitat de València. Va intervenir en congressos de filologia romànica i va ser membre de l´Institut d´Estudis Catalans i del Centre de Cultura Valenciana.

El 16 de novembre de 1980 va obrir la sisena edició del Curs Eivissenc de Cultura amb la conferència “Autonomia, cultura i llengua”. [MTT]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments