Salada, cala

Salada, cala TOPON Entrant de la costa de ponent de l'illa d'Eivissa, situat entre les véndes de ses Rotes i de Cas Ramons, pertanyents, respectivament, als pobles de Santa Agnès de Corona i de Sant Antoni de Portmany, en el municipi del mateix nom. El torrent de cala Salada, que desemboca a la platja, és la fita entre les dues parròquies. Aquest entrant també és conegut com el port de Cala Salada i està limitat per la punta de sa Pedrera i la penya Vermella.

Cala Salada és a l'inici de la comarca física des Amunts. Es tracta d'un entrant amb una boca relativament tancada i que deixa, al seu fons, dues platges. Precisament, el fet que cala Salada tengui bon recer podria ser la base de l'origen del topònim. Tot apunta que aquest nom provendria del llatí CELATUS, -A, - UM (o CELATA), és a dir, 'ocult', 'amagat', i que hauria anat derivant fins al posterior “salada”.

La més septentrional de les dues platges, la més arrecerada, té uns 50 m, és d'arena, i és coneguda amb diversos noms: sa platja de s'Arena, sa platja Petita de Cala Salada, sa platja de Dins, es portitxol de Cala Salada o sa platja de Santa Agnès, entre altres.

L'altra, la que es troba al fons oriental del racó, és la platja de Cala Salada. Ha estat objecte de deposició de bancs d'arena d'origen terrestre i submarí per modificar els sediments existents de sempre, consistents en terra i còdols. És una de les platges més concorreguda del municipi de Sant Antoni; compta amb serveis de restauració i de lloguer d'embarcacions.

En aquest entorn hi ha altres elements destacables: coves, alguna casa pagesa, un pou, la plaça des Ball (on es feia ball pagès per sant Cristòfol), un sitger, el torrent Sord, la zona de la penya Roja i un conjunt de varadors. [MCL]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments