Sala-Valldaura, Josep Maria

Sala-Valldaura, Josep Maria (Gironella, Barcelona 1947) SOC Acabà els estudis de filologia romànica hispànica el juny de 1969 i el setembre del mateix any va aprovar les oposicions d´institut.

Com a professor agregat de llengua i literatura espanyola, trià plaça a Eivissa a l´únic institut que hi havia aleshores, l´Institut Santa Maria. Abans de Nadal arribà a l´illa com a soldat, la qual cosa havia demanat perquè hi tenia el destí professional. Prengué possessió de la plaça el 4 d´abril de 1970, però des del gener ja hi feia feina a la biblioteca i substituint el director —Manuel Sorà Bonet— a les seues classes d´història.

Aviat es féu amic de la gent de la cultura d´aquell moment: Jean Serra, Llanos Lozano, Pasqual Garcia Molina, Josep Marí, els futurs col·laboradors de la revista Uc, David i Francesc Parcerisas i, per descomptat, Marià Villangómez, amb qui acostumava a dinar una vegada a la setmana i fer llargues passejades. Amb ell i Josep Marí conegué l´illa. A l´Institut muntà algunes obres de teatre (García Lorca, Arniches) i, com a cap de Departament de castellà, donà recer i suport a les classes d´eivissenc que hi feia Marià Villangómez.

El curs 1972-1973 deixà definitivament l´illa i se n´anà a la Universitat de Salford (Anglaterra), com a lector d´espanyol. La seua vida professional el portà per altres indrets, però sempre restà relacionat amb la cultura d´Eivissa: el 24 d´abril de 1972 hi féu la conferència “La poesia de Marià Villangómez”, com a clausura de la I Setmana del Llibre de l´Institut d´Estudis Eivissencs (IEE). També formà part del jurat del Premi de la Nit de Sant Joan de 1972. Publicà poemes a la revista Eivissa, núm. 3 (1973) i 19-20 (1991) i l´article “El goig i l´enyor: sobre la poesia amorosa de Marià Villangómez”, núm. 10 (1980), reproduït a L´agulla en el fil (poesia catalana 1980-1986), Barcelona, Publicacions de l´Abadia de Montserrat, 1987. Participà en l´Homenatge a Marià Villangómez (Eivissa, IEE, 1996), amb un poema. Jean Serra seleccionà cinc poemes seus per a l´antologia Poetes d´Eivissa (Eivissa, Edicions Ítaca, 1978). Amb motiu d´una lectura poètica a “Sa Nostra”, li editaren Setze poemes: d´Ets arrel d´ala i de vol, Eivissa, “Sa Nostra”-IEE, 1990.

És doctor en filologia per la Universitat de Barcelona i, el 2008, catedràtic de literatura espanyola moderna i contemporània a la Universitat de Lleida, a més de poeta, assagista i crític literari.

Després de les primeres publicacions poètiques, amb les quals s´inscriu dins del corrent literari dels anys setanta, la seua poesia es mou entre el classicisme i la modernitat i, en aquest sentit, és un dels autors de la seua generació que més ha fet per l´evolució del llenguatge poètic. La seua poesia ha estat marcada per la constant actitud investigadora de noves formes d´expressió.

Com a assagista i crític literari, col·laborà en la renovació poètica que varen marcar els anys 70 i 80, en la qual la seua aportació ha estat també ben notable i constant. Els seus interessos assagístics han seguit també els camins de la literatura del XVIII i de la poesia de postguerra. Ha exercit la crítica de poesia a diverses revistes i diaris (La Vanguardia, Serra d´Or, Avui, Ínsula, Transversal, etc.) i ha estat traductor al castellà de Jean Anouilh i al català d´Alan Yates, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Guy de Maupassant, Jules Verne i Julien Gracq. Ha estat traduït al castellà, al francès, a l´anglès, al portuguès i al romanès.

Ha estat guardonat amb diversos premis: Premi Carles Fages de Climent (1976): Tot extrem voler; Cavall Verd (1987): En aquest dau del foc; Premi Joanot Martorell (novel·la, 1988): A la vora del pou; Menció Unesco (Fira del Llibre Infantil de Bolonya, 1987): Tren de paraules; Premi de la Crítica Serra d´Or (literatura infantil i juvenil, 2003): Disfresses. Cal destacar de Sala-Valldaura, com a crític literari, el seu interès i l´àmplia mirada que passeja per tota la creació literària d´arreu dels Països Catalans. [NRB]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments