Safortesa, Bernat

Safortesa, Bernat (s XIII — s XIV) HIST Batle del rei de Mallorca ( governador) com a mínim entre els anys 1299 i 1305.

Va ser el primer que ocupà el càrrec després que Jaume II de Mallorca fos reposat com a monarca del regne de Mallorca i iniciàs una profunda reestructuració del funcionament de les institucions. El seu predecessor en el càrrec, Pere de Sarrià, ho era com a batle del rei d'Aragó. No se sap en quin moment concret finalitzà el seu govern, perquè de la següent persona que hi ha informació és de Ramon de Pallarols , que ocupà el càrrec a partir de 1310.

Pel que fa a la seua estada a Eivissa, s'ha de dir que al llarg del seu govern hi hagué diferents conflictes entre la jurisdicció senyorial de l'arquebisbat de Tarragona (que era propietari de les tres quartes parts de les illes d'Eivissa i Formentera) i la reial.

L'any 1300 es va presentar una reclamació contra el batle reial, per haver-se fet amb els delmes que cobraven els frares agustins instal·lats a la Mola, a Formentera.

L'any següent l'arquebisbe envià un representant davant del rei de Mallorca, per demanar que renunciàs a les seues possessions a Eivissa i Formentera, perquè el rei era feudatari de l'arquebisbe. La resposta reial va ser taxativa, assenyalava que el monarca no podia ser mai feudatari de ningú.

I el 1302 el mateix Bernat Safortesa confiscà les claus de la vila i del castell, malgrat ser llocs de jurisdicció comuna, fet que acabà una altra vegada amb una denúncia davant el monarca. [EPG]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments