Sackler, Howard

Sackler, Howard (Nova York 1929 — Santa Eulària des Riu 1982) LIT Dramaturg, guionista i director de gravacions.

De pares jueus, passà la major part de la seua infància a Florida; després retornà a la ciutat natal per assistir a l´Institut William Howard del Bronx i a la Universitat de Brooklyn (Brooklyn College), ambdues institucions de gran prestigi per a estudiants d´escassos recursos. Amb setze anys abandonà la casa paterna i passà un llarg temps a Harlem, aprenent el dialecte i els ritmes de l´anglès afroamericà. Es llicencià el 1950 i tot seguit va escriure tres esbossos de guió per al seu company de classe Stanley Kubrick. Després es dedicà a l´elaboració d´un drama en vers —inspirat per T. S. Eliot— que subratllava l´afició de Sackler per la poesia.

El 1953 al MOMA de Nova York inicià un nou programa de la paraula parlada (spoken word), invitat per les dues fundadores de Caedmon Records, i per aquest motiu s´establí a Londres amb la finalitat de poder contractar els principals actors del moment.

Però es recorda Sackler especialment per la seua obra teatral en vers lliure escrita a Santa Eulària des Riu The great white hope (1967, La gran esperança blanca), que tracta sobre un boxador de raça negra que conquistà el títol mundial de pes pesant; amb aquesta obra aconseguí el triple premi del teatre de 1969 —un Pulitzer, un Tony i el Premi del Cercle de Crítics de Teatre de Nova York— i també s´adaptà al cine amb èxit.

Quan deixà Caedmon el 1968, es traslladà a Eivissa i combinà la seua carrera com a director amb la d´escriptor, a la qual dedicà cada vegada més temps a la seua casa de Santa Eulària des Riu. Va residir-hi molts anys amb la seua esposa i els seus dos fills; entre els guions que va escriure a Eivissa cal apuntar els de les pel·lícules Bugsy (1973), Jaws 2 (1978, Tauró 2) i Saint Jack (1979), dirigida per Peter Bogdanovich.

Les seues obres de teatre inclouen com a protagonistes el marquès de Sade (The pastime of Monsieur Robert, 1966), el metge hongarès que descobrí l´antisèptic (Semelweiss, 1977) i l´expresident de Cuba (Goodbye Fidel, 1980). Sackler era un gran aficionat al busseig; fou íntim amic de Sandy Pratt , el bar del qual a Santa Eulària, El Caballo Negro, va atreure prominents personatges de les arts i de les lletres.

Va morir a Eivissa amb 52 anys, mentre escrivia una obra sobre la febre d´or a Alaska i està enterrat en el cementeri de Santa Eulària. [MPD]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments