Roig Planells, Salvador

Roig Planells, Salvador (Eivissa 1954) ARQUIT Fill de mestre d'obres, llicenciat en arquitectura per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) l'any 1979. D'estudiant col·laborà en la redacció de la Guía de Arquitectura de Ibiza y Formentera d'Elies Torres.

Inicià la seua carrera professional (1980) creant l'estudi amb els arquitectes Ferran Marí Serra i Xavier Pallejà Torrecilla; amb aquest darrer formà estudi a partir de 1984 (Tarragona) i obrí posteriorment despatx a Formentera. Aquest equip professional, interessat pels moviments arquitectònics i urbanístics moderns, té obres premiades, exposades i publicades a diverses revistes nacionals.

Salvador Roig participa activament en la vida social, cultural, urbanística i arquitectònica de la ciutat i de les Pitiüses. Ha estat conferenciant, professor, articulista, organitzador d'exposicions, tallers i taules rodones sobre arquitectura i urbanisme. Cal mencionar les conferències durant els anys 1989 i 1996 sobre l'arquitectura popular i l'arquitectura moderna i contemporània “Arquitectura i lloc” (2001), “L'obra de Sert a Eivissa” (2002).

Ha estat coordinador, junt a Catalina Cantarellas, i ponent del curs “Arquitectura contemporània a les Pitiüses”, de la IV edició de la Universitat d'Estiu d'Eivissa i Formentera (2003) i també del curs “Arquitectura a Eivissa i Formentera” (2004-05).

Compta, a més, amb participacions a taules rodones com “Els arquitectes fan arquitectura” (1999), “Neruda-Rodríguez Arias, cases per a un poeta” (2005), “Ecologia i construcció” a l'exposició “Cimentiments (o no m'asfaltis el respecte)” realitzada a l'Espai Mallorca a Barcelona (2006) i intervengué a la IV Biennal Europea del Paisatge (2006).

Així mateix, ha treballat com a professor dels Tallers d'Arquitectura organitzats pel COAIB (1997, 2000 i 2001), col·laborador de l'aula PFC (Projectes Finals de Carrera) d'Urbanisme de l'ETSAB (2001 i 2002) i coordinador de l'exposició de fotografies “Arquitectura a Eivissa i Formentera” amb la fotògrafa Lourdes Grivé (2005). Com a articulista ha col·laborat en diferents mitjans de comunicació locals.

També és autor de la introducció del llibre Casas Mediterráneas, Baleares (1990) amb Martí Lucena; “Un palau genovès del segle XVII a Eivissa: La Casa Fonne, Botino, Montero”, amb Xavier Pallejà, Enrique Dies Cusí i Antoni Ferrer Abárzuza, revista Estudis Baleàrics 74-75 (2004); “Dos casaments d'Eivissa”, Quadern del TEHP núm. IV.

Roig ha ocupat diversos càrrecs al Col·legi d'Arquitectes de Balears: president de la demarcació d'Eivissa i Formentera (1996-2000), membre de la Ponència Tècnica i de la Comissió de seguiment del Pla especial de sa Penya, la Marina i Vara de Rey (del qual va ser redactor junt a l'arquitecte Raimon Torres Torres) i del Pla especial de Dalt Vila i membre de la Comissió Insular d'Urbanisme i de la Comissió Insular de Patrimoni Historicoartístic del Consell Insular d'Eivissa i Formentera.

La seua obra ha estat divulgada i publicada, i l'estudi professional Salvador Roig - Xavier Pallejà ha obtengut el primer premi del Concurs d'Avantprojectes Reforma i Ampliació de la Casa Consistorial (1987) convocat per l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu; primer premi a la Millor Obra d'Arquitectura 92/93 d'Eivissa i Formentera per l'edifici d'habitatges S'Observatori (1996) dins la primera edició dels premis; seleccionat als Premis FAD d'Arquitectura i Interiorisme (2005) per l'obra de “Recuperació i rehabilitació de les dependències annexes a la Catedral d'Eivissa per a Museu Diocesà”; menció del jurat per l'obra de “Rehabilitació de l'antiga Casa de la Ciutat del Castell d'Eivissa”, a la IV Edició dels Premis d'Arquitectura d'Eivissa i Formentera 2001/2003.

Cal mencionar-ne també obres i treballs, com la rehabilitació de la Catedral de Santa Maria d'Eivissa (1986-1988), la redacció del Plan Especial de Protección de la Necrópolis Púnica del Puig des Molins (1988), la casa Sa Vinya (1989-92), el projecte d'intervenció al camp de futbol municipal d'Eivissa (1990), el projecte de restauració i condicionament de la cova des Culleram (1990), la redacció del disseny, implantació i definició dels elements museogràfics i dels equipaments al Museu d'Eivissa (1992), la redacció del “Plan Director de la Catedral de Ibiza” (1998), tres edificis d'habitatges de protecció oficial a Formentera per a l'IBAVI (2001), projecte de Centre d'educació infantil i primària Vénda de Ca n'Arabí a Santa Eulària (2002), l'estudi de la intervenció a realitzar als hipogeus de la necròpolis des Puig des Molins (2002), estudi-informe urbanístic sobre el grau de consolidació i infraestructures de la zona des Cubells (2002).

També ha col·laborat amb els arquitectes José Antonio Martínez Lapeña i Elies Torres Tur, entre altres, i són destacables les intervencions a l'escala d'accés i la sala d'exposicions del Castell d'Eivissa (1983-93), el projecte “Instal·lació dels serveis públics al Museu de Menorca” i l'ordenació del seu entorn (1991) i la casa Villangómez (1987-90). [MDJ]


Descàrregues

 Descarregar veu en format pdf

Col·laboradors


Bústia de suggeriments

L'Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera en línia creix cada dia gràcies a la participació de gent com tu. Pots col·laborar-hi suggerint millores en la redacció d'alguna veu, afegint-hi fotografies o enviant-nos el teu comentari. Segueix el següent enllaç per deixar-nos la teua aportació: Bústia de suggeriments